Elätkö pelkästään lapsillesi? – Mitkä ovat omistautumisen haasteet? 

Kuva: Pexels/ Anastasiya Gepp

Jotkut vanhemmat elävät vain lapselleen ja lastensa kautta. Se saattaa sisältää lapsen passaamista ja liiallista hänen polun silottamista, jolloin lapsi ei pääse itse yrittämään asioita ja kokemaan niin onnistumisia kuin epäonnistumisia.

Äkkiseltään lapselleen täysin eläminen voi kuulostaa hienolta omistautumiselta omalle lapselleen, mutta siihen liittyy myös haasteita ja ongelmia: lapsi joutuu kantamaan vastuun vanhemman onnellisuudesta. Se on valtavan suuri taakka lapselle kannettavaksi. Lisäksi lapsi ei pääse elämään omannäköistä elämää ja jää paitsi tärkeistä oppimiskokemuksista.

Joissakin tapauksissa vanhempi ei elä pelkästään lapselleen, vaan voi lopulta alkaa elää lapsensa kautta, unohtaen täysin itsensä. Hän saattaa yrittää toteuttaa lapsen kautta niitä unelmia, jotka jäi aikoinaan toteuttamatta. Tällöin hän voi tiedostamattaan painostaa lasta valitsemaan harrastukset vanhemman mieliksi.

Tällainen vanhemmuus muistuttaa helikopterivanhemmuutta, jossa lapsi on kaiken keskipiste ja lasta ylisuojellaan kaikelta mahdolliselta. Tutkimusten mukaan helikopterivanhemmuus voi aiheuttaa lapselle mielenterveysongelmia.

Lapsi ei saa myöskään mallia ja esimerkkiä siitä, kuinka arvostaa itseään terveellä tavalla ja asettaa omat rajat. Lapsen olisi tärkeää nähdä, että vanhemmalla on myös oma elämä, ystävyyssuhteet sekä mahdollinen kumppani, johon on romanttinen suhde.

Vanhempien tulisi muistaa, että lapsi on oma erillinen yksilö tunteineen, tarpeineen ja ajatuksineen, jonka tarkoitus on myöhemmin itsenäistyä ja lentää pesästä. Jos vanhempi on elänyt vuosikausia vain lapselleen ja tämä onnistuu pyristelemään itsensä irti ja muuttamaan kotoa omilleen, mitä vanhemmalle jää: tyhjyys.

Lasten, joiden vanhemmat ovat heissä liikaa kiinni, on kuitenkin vaikeaa itsenäistyä ja muuttaa omilleen: heiltä saattaa puuttua siihen vaadittava rohkeus tai he murehtivat, kuinka vanhempi pärjää. Niinpä he jäävät usein naapurustoon asumaan, vaikka heidän unelmansa olisi ollut muuttaa ulkomaille. Näin kierre jatkuu ja he siirtävät ongelmat tulevaisuudessa omille lapsilleen.

Elätkö sinä vain lapsillesi tai lastesi kautta? Onko sinulla omia juttuja, joista pidät kiinni vanhemmuudesta huolimatta?

Lähteet: Wealthy single mom

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.