Puhelin on koulussa välttämätön apuväline diabeteslapsille

Kuva: Pexels/ Pavel Danilyuk

Lasten ja nuorten puhelimen käytöstä koulupäivän aikana on keskusteltu paljon kevään aikana. Nykylain puitteissa puhelimen tuomista kouluun ei voi kieltää, mutta käyttöä voi rajoittaa opetuksen aikana. Puhelimen käytön kieltämisestä koulupäivän ajaksi peruskoulussa on tehty kansalaisaloite.

Tuhannet ihmiset ovat allekirjoittaneet puhelimen käytön koulupäivän aikana kieltävän kansalaisaloitteen. Puhelimen käyttö olisi sallittua vain poikkeustilanteissa, kuten jos oppilaan tarvitsee saada yhteys vanhempaansa.

Lisäksi monet asiantuntijat ovat antaneet julkisuudessa puhelinkieltoa puoltavia lausuntoja. Yksi heistä on nuorisolääkäri Silja Kosola, jonka kommenteista Ruuhkavuosien toimitus julkaisi aiemmin artikkelin.

Vaikka puhelimen kieltäminen voisi tuoda hyötyjä, on Diabetesliitto on huomauttanut, miten kielto voisi johtaa hankalaan tilanteeseen diabetesta sairastavien lasten ja heidän perheidensä osalta.

”Moni diabetesta sairastava lapsi ja nuori käyttää verensokerin seurannassa glukoosisensorointia. Tällöin lapsi tarkistaa verensokeritasonsa skannaamalla ihoonsa kiinnitetyn sensorin puhelimellaan useita kertoja päivässä”, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic kertoo.

”Diabetesta sairastavien lasten ja heidän perheidensä ei tule joutua hakemaan erikseen lupaa puhelimen käytölle”, hän korostaa.

Työrauha tärkeää, mutta…

Diabetesliiton mukaan eräät insuliinipumput toimivat yhdessä puhelinten kanssa niin, että insuliinin ateria- ja korjausannoksia annetaan nimenomaan puhelimella. Insuliininpuutosdiabeteksen hoidossa verensokeritason tarkistaminen on välttämätön osa hoidon kokonaisuutta, jossa insuliinin annostelu sovitetaan verensokerin tasoon ja siihen vaikuttaviin ruokailuihin ja päivän aktiviteetteihin.

Vanhemmat voivat puhelimeen liitetyn etäseurannan avulla myös seurata lasten verensokerin tasoa koulupäivän aikana, ja olla tarvittaessa yhteydessä lapsiin tai heitä tukeviin avustajiin.

”Työrauha koulussa on tärkeää, mutta se ei saa tapahtua terveyden kustannuksella. Periaatteet täytyy sopia siten, että hoidollinen puhelimen käyttö on mahdollista ilman erillisiä selvityksiä, eikä sitä tarvitse kenenkään luokassa perustella”, Tuominen-Lozic sanoo.

”Mikäli näin ei toimita, lisääntyy diabetesta sairastavien sairauden tunne ja oppilaiden eriarvoisuus luokkatilanteessa”, hän huomauttaa.

Välttelisivätkö lapset puhelimen käyttöä?

Jos puhelinkiellot toteutuisivat, voisi Tuominen-Lozicin mukaan tulla vastaan tilanteita, joissa lapset mieluiten välttelisivät puhelimen esiin ottamista, koska muutkaan eivät puhelinta saisi käyttää.

”Lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen on tärkeä asia, mutta se voi tarkoittaa eri asioita. Kaikki erityiskohtelu sairauden vuoksi voi lapsen mielestä olla ikävää, kun paine kuulua ryhmään on kova”, asiantuntija kertoo.

”Kouluissa tarvittaisiin ainakin paljon lisää tietoa diabeteksesta, jotta lapset eivät joutuisi selittelemään toisille puhelimen käytön tarvetta”, Tuominen-Lozic päättää.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.