Lapselle tehtiin onnistunut aivoleikkaus – kohdussa!

Lapselle tehtiin onnistunut aivoleikkaus – kohdussa!
Kuva: Pixabay/ Fotorech

Lääketieteen kehittyminen mahdollistaa uusia tapoja hoitaa niin pieniä kuin isoja potilaita. Yhdysvalloissa kirurgit ovat ensimmäistä kertaa hoitaneet lapselle vaarallisen tilan jo ennen pikkupotilaan syntymää.

Kirurgit ovat hoitaneet lapsen aivoissa olleen epämuodostuman onnistuneesti lapsen ollessa vielä kohdussa, kertoo Tieteen Kuvalehti. Sikiölle tehtiin aivoleikkaus ultraääniohjauksen avulla.

Yhdysvaltalainen Kenyatta Coleman oli käynyt raskautensa viimeisen kolmanneksen aikana tavallisessa ultraäänitutkimuksessa, jossa oli tehty pysäyttävä havainto. Sikiön aivot olivat epämuodostuneet hengenvaarallisesti.

Lapsen tila oli harvinaisiin ison aivolaskimon epämuodostumiin kuuluva sairaus. Vastaavia epämuodostumia on tähän asti hoidettu vasta lapsen syntymän jälkeen, jolloin se on hyvin riskialtista.

Kirurgit päättivät hoitaa epämuodostuman ennen syntymää, eli kohdussa olevalle sikiölle tehtiin vaativa aivoleikkaus. Coleman synnytti tyttären kaksi päivää operaation jälkeen. Tytär ei tarvinnut vastasyntyneenä erikoishoitoja ja hänen terveydentilansa oli hyvä myös kuuden viikon iässä.

Uuden aikakauden alku hoidoissa?

Operaatiossa hyödynnettiin embolisaatioksi kutsuttua kirurgista menetelmää. Leikkauksessa suljettiin epänormaali valtimoiden ja laskimoiden välinen suora yhteys pienten kierukoiden avulla. Tällainen yhteys on tunnusmerkillinen ison aivolaskimon epämuodostumille.

Merkittävästä operaatiosta on julkaistu tutkimusartikkeli Stroke-lehdessä. Artikkelin päälaatija, Bostonin lastensairaalassa työskentelevä professori Darren B. Orbach pitää mahdollisena, että operaatiossa käytetty toimenpide enteilee uuden aikakauden alkua epämuodostumien hoidossa.

Lapsella on paremmat mahdollisuudet välttyä vakavilta neurologisilta ja kognitiivisilta, eli tiedonkäsittelyyn liittyviltä ongelmilta, kun leikkaus tehdään ennen synnytystä.

“Näin voidaan pienentää merkittävästi vauvan pysyvien aivovaurioiden, vammautumisen ja kuoleman riskiä”, Orbach on kommentoinut.

Harvinainen sairaus

Tieteen Kuvalehti kertoo, että ison aivolaskimon epämuodostumat ovat harvinainen ja synnynnäinen sairaus, jossa aivojen verisuonisti ei kehity normaalisti. Terveissä aivoissa veri virtaa valtimoista hiussuonten kautta laskimoihin, mutta epämuodostuma johdattaa veren suoraan laskimoihin.

Tämän seurauksena verenpaineen kohoamisen ja aivoverenvuotojen syntymisen riski kasvaa huomattavasti. Lisäksi paineen nousu voi vahingoittaa aivoja.

Pahimmassa tapauksessa epämuodostuma on hengenvaarallinen. Tila on vakava etenkin lapsen syntymän jälkeen.

Lähde: Tieteen Kuvalehti

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *