Terapeutti: Nämä ominaisuudet löytyvät mahtavalta vanhemmalta!

Kuva: Unsplash / Ricardo Maruri

Lasten kasvattaminen ei ole helppo tehtävä ja vanhempi kohtaa niin haasteita, turhauttavia hetkiä kuin onnistumisia ja iloa. Kasvatustyylejä on monia, eikä ole yhtä oikeaa tapaa kasvattaa uutta sukupolvea. Millaiset ominaisuudet ovat terapeuttien mukaan ominaisia mahtaville vanhemmille?

Jokainen vanhempi tekee taatusti parhaansa lastensa kanssa, mutta mielessä voi silti pyöriä kysymys: olenko hyvä vanhempi? Miten olla hyvä, jopa mahtava vanhempi omalle jälkikasvulle?

Ruuhkavuosien toimitus on aiemmin julkaissut artikkelin merkeistä, jotka paljastavat sinun olevan todella hyvä vanhempi. Nämä ominaisuudet paljastavat terapeuttien mukaan ominaisuudet, jotka löytyvät mahtavilta vanhemmilta.

Mahtava vanhempi…

Tietää milloin antaa asian olla

Perheterapeutti Jane Nelsen kertoo, että iso osa vanhemmuutta on se, että lopulta vanhemmasta tulee tarpeeton. Vanhemman on rohkaistava lasta tekemään asioita itse. Lapset on kasvatettava ajattelemaan, ratkaisemaan ongelmansa itsenäisesti sekä uskomaan syvästi omiin kykyihinsä.

”Aikaa säästääkseen vanhemmat tekevät asioita lastensa puolesta, vaikka lapset voisivat tehdä kyseiset asiat itsekin. Vanhemmat myös ryntäävät hätiin pelastamaan lapset pinteestä, jos tarve vaatii, jottei lapset satuta itseään”, Nelsen toteaa.

Jos lapsi esimerkiksi jättää pyöränsä lojumaan pihalle, voi vanhemmasta tuntua houkuttavalta siirtää se itse oikealle paikalleen. Fiksumpaa olisi kuitenkin auttaa lasta miettimään, mitä siitä voi seurata, jos hän jättää pyöränsä ulos tuolla tavoin. Kun lapsi on pohtinut asiaa, voi hän päättää itse laittaa pyörän paikoilleen.

”Ei ole helppoa nähdä lasten oppivan erehdyksen kautta. Mutta joskus se on tarpeen, jotta heistä kasvaa itsevarmoja, pystyviä ja itsenäisiä yksilöitä, minkä pitäisi olla jokaisen vanhemman tavoite”, Nelsen selittää.

Löytää aikaa hauskanpidolle

Psykologi Lawrence Cohenin mukaan mahtavat vanhemmat osaavat olla leikkisiä ja muistavat, että lasten kanssa voi pitää myös hauskaa. Kyse ei ole siitä, että koko ajan pitäisi olla kuin jokin viihdyttäjä, vaan omaksuu lapsen maailman ilon ja jakaa sen olemalla mukana leikissä. Leikkiminen on lasten työtä ja lapsi oppii leikkiessä monia taitoja. Leikkiminen lasten kanssa voi rentouttaa vanhempia ja vähentää stressiä. Leikkiessä lapsen kanssa vanhempi on läsnä lapsen maailmassa, mikä on mainio tapa luoda syvä ja pysyvä yhteys lapseen.

Osoittaa lapselle loputonta rakkautta

Minnesotan yliopiston avioliitto- ja perheterapiaohjelman johtaja William Doherty sanoo, että loputtoman rakkauden osoittaminen lapsille on jokaisen mahtavan vanhemman ydintehtävä. Valtaosalle vanhemmista tämä tulee helposti ja luonnostaan. Rakkautta voi osoittaa monin tavoin ymmärtäen lapsen tarpeet eri elämänvaiheissa.

”Vauva kaipaa turvaa, taapero rohkaisua. Kouluikäiselle rakkautta osoitetaan olemalla innostava elämän oppituntien opettaja ja teinille antamalla oikea-aikaisia, viisaita neuvoja”, Doherty kertoo.

Ennen kaikkea rakkautta voi osoittaa olemalla vakaa, luotettava ja läsnäoleva ihminen lapsen elämässä. Se tarkoittaa laatuajan – ja runsasta ajanviettoa yhdessä. Se tarkoittaa myös perheelle ominaisten tapojen kehittämistä ja sitä, että osataan nauttia myös hiljaisista hetkistä.

Lähde: Parents

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.