Pohdi näitä 5 asiaa ennen kuin lopetat toksisen ihmissuhteen

Pohdi näitä 5 asiaa ennen kuin lopetat toksisen ihmissuhteen
Kuva: Pixabay/DTheDelingquent

Toksisella, eli myrkyllisellä ihmissuhteella tarkoitetaan suhdetta, joka on epäterve ja aiheuttaa jommallekummalle osapuolelle haittaa henkisesti tai jopa fyysisesti. Toksiseen ihmissuhteeseen kuuluu yleensä manipulointia ja kunnioituksen puutetta.

Itsensä voi löytää toksisesta suhteesta niin kumppanin, ystävän kuin perheenjäsenen kanssa. Terapeutti Nedra Tawwabin mukaan yleisimmin haitallinen ja toimimaton ihmissuhde on jonkun perheenjäsenen kanssa.

Oman hyvinvoinnin kannalta voi olla parempi katkoa välit tai ainakin vähentää kanssakäymistä toksisen läheisen kanssa. Ratkaisua ei kuitenkaan kannattaisi tehdä äkkipikaisesti. Tawwab suosittelee pysähtymään ja pohtimaan seuraavia viittä asiaa ennen kuin katkoo välit toksiselta vaikuttavaan läheiseen.

Onko läheisen käytös todella toksista vai vain ärsyttävää?

On tärkeä pohtia, onko ihmissuhde toistuvasti itselle haitallinen vaiko vain ärsyttävä. Kun kerrot ikäviä lapsuusmuistojasi perheen kesken ja sisaruksesi aina keskeyttää sinut väittäen, ettei kertomaasi asiaa tapahtunut, on kyse haitallisesta tavasta. Jos hän taas keskeyttää sinut, koska hän ei osaa kuunnella ja on mielellään itse äänessä, on kyse enemmänkin ärsyttävästä kuin haitallisesta tavasta. Elämässä on osattava toimia muiden huonojen ja ärsyttävien ominaisuuksien kanssa. Jos käytös on vain ärsyttävää, yritä keskustella asiasta ja löytää keinoja tilanteen helpottamiseksi.

Oletko keskustellut suhteen ongelmista hänen kanssaan?

Jos olet havainnut saman, ikävän toistuvan tavan, jonka toivoisit loppuvan, on aika avata suu. Siskosi kertoo aina noloja tarinoita sinusta tai äitisi huomauttelee painostasi, kun katsotkin kakkupalaa? Kerro heille, miten käytös vaikuttaa sinuun ja anna heille mahdollisuus muuttaa tapojaan. Jos tunteitasi vähätellään, ongelma vieritetään sinun harteille tai toistuvista keskusteluyrityksistä huolimatta mikään ei muutu, voi silloin olla parempi vaihtaa taktiikkaa ja suhtautua ihmissuhteeseen uudella tavalla ja asettaa tiukemmat rajat.

Koenko oloni turvattomaksi?

Tunnetko olosi turvalliseksi kyseisen läheisen seurassa henkisesti, emotionaalisesti ja fyysisesti? Liittyykö ihmissuhteeseen kaltoinkohtelua? Turvallisuus on yksi tärkeimpiä asioita, joka huomioida pohtiessa välien katkaisemista. Fyysinen väkivalta on ehdottomasti syy katkoa välit, mutta myös henkinen väkivalta on peruste välien katkaisemiselle. Välirikko voi olla pysyvä tai hetkellinen, kun mietit omia rajojasi ja miten mahdollisesti voisit olla kyseisen läheisen kanssa jatkossa tekemisissä, jos lainkaan.

Omat odotukset ja oma tila

Jos tiedostat, että läheinen ei pysty antamaan ihmissuhteessa sinulle sitä, mitä toivot ja toistuvat pettymykset satuttavat, voi olla parempi ottaa etäisyyttä. Ennen välien katkaisemista voit miettiä, oletko yrittänyt ottaa tilaa itsellesi muilla tavoin. Esimerkiksi päivittäisen yhteydenpidon sijaan olette yhteydessä viikoittain tai harvemmin. Joitakin ihmisiä ei jaksa jatkuvalla syötöllä, mutta satunnaisempi yhteydenpito voi olla helpommin siedettävissä.

Oletko todella valmis ihmissuhteen päättymiseen?

Välien katkominen on erittäin henkilökohtainen päätös. Mieti, oletko valmis siihen ja kestätkö sen seuraukset.

Lähde: Self

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *