Ero ei ole merkki epäonnistumisesta!

Ero ei ole merkki epäonnistumisesta!
Kuva: Pexels/ Aleksey Danilov

Usein ihmiset kokevat eron ja parisuhteen päättymisen epäonnistumisena, jota se ei kuitenkaan ole. Eron myötä ihminen voi oppia paljon itsestään ja elämästään. Se voi olla myös mahdollisuus uuteen, parempaan elämään.

Ennen vanhaan ihminen tarvitsi kumppanin jo pelkästään oman pärjäämisen ja taloudellisten syiden takia. Myös ilmapiiri ja arvomaailma olivat erilaiset, eikä ero ollut vaihtoehto missään tapauksessa. Siksi ihmiset saattoivat kestää parisuhteissaan pettämistä, väkivaltaa tai puhumattomuutta.

Nykyään ajat ovat toisenlaiset, eikä suurin osa ihmisistä tyydy enää huonoon parisuhteeseen tai ole siinä tavan tai taloudellisten syiden vuoksi. Omaa onnellisuutta pidetään tärkeimpänä asiana. Kumppaniin täytyy voida kokea aitoa yhteyttä. Hän ei voi olla sellainen, joka keskittyy vain omiin juttuihinsa, ei osaa puhua ja antaa läheisyyttä, puhumattakaan, että suhteessa siedettäisiin vielä vakavampia ongelmia.

Ihmiselämässä voi tulla eteen monenlaisia syitä, joiden takia pari päätyy eroon: joskus ihmiset vain kasvavat erilleen tai heidän arvomaailmansa tai tavoitteet elämässä eivät kohtaa. Lisäksi parisuhteessa voi tulla eteen monenlaisia ylitsepääsemättömältä tuntuvia ongelmia.

Vaikka ero saattaa olla kivulias, voi se olla myös mahdollisuus uudelleen arvioida omia tarpeita, haluja ja tavoitteita. Parisuhteen päättyminen ei tarkoita, että olet epäonnistunut ihmisenä henkilökohtaisella tasolla tai ettet kykenisi löytämään myöhemmin rakkautta uudelleen. Ero voi olla toisinaan myös tärkeä oppimiskokemus. Sen myötä saatat ymmärtää, mitä elämältä todella haluat ja kirkastaa omaa arvomaailmaasi.

Eron käsitteleminen

Eron jälkeen tärkein tehtävä on kohdata ja löytää itsensä sekä oppia rakastamaan itseään. Siinä auttaa ajan ottaminen itselleen ja itsetuntemuksen lisääminen. Tee asioita, joista nautit. Muista nukkua ja syödä hyvin. Luo uudet rutiinit elämääsi, jotka tuovat turvaa ja ryhtiä arkeen.

Tunteiden käsitteleminen on tärkeää. Uskalla tuntea myös hankalia tunteita. Jos tunteita ei käsittele, voi olla vaikeaa päästä elämässä eteenpäin. Et voi sivuuttaa tätä vaihetta, vaikka kuinka haluaisit. Se myös ottaa oman aikansa.

Ystävät eivät välttämättä jaksa puhua loputtomasti eroon liittyvistä asioista, mutta toinen saman kokenut jaksaa. Etsi siis vertaistukea. Sitä voit löytää esimerkiksi netistä, eroryhmistä ja sosiaalisesta mediasta.

Joskus myös ammattiapu on tarpeen, jos jää esimerkiksi junnaamaan hankaliin tunteisiin tai katkeruus alkaa nostaa likaista päätään. Exän stalkkaaminen ei tee hyvää. Muista, että vaikka sinusta voi nyt tuntua erittäin hankalalta, niin vielä se päivä koittaa, kun voit alkaa nauttimaan uudesta elämästäsi ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Oletko kokenut eron ja parisuhteen päättymisen epäonnistumisena? Kuinka voisit välttää sellaiset tunteet ja ajatukset?

Lähteet: Anna, Kotiliesi

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *