Anna lapsen osallistua arjen pyörittämiseen – näitä askareita lapsi voi tehdä eri iässä

Anna lapsen osallistua arjen pyörittämiseen – näitä askareita lapsi voi tehdä eri iässä
Kuva: Pixabay / laterjay

Monissa perheissä lapset osallistuvat erilaisten kotiaskareiden tekemiseen. Jotkut lapset saavat tästä palkkioksi viikkorahaa, kun taas osassa perheitä askareiden tekeminen on vain osa arkea eikä taskurahaa käytetä houkuttimena lasten osallistumiselle.

Kun lapsi saa osallistua arjen pyörittämiseen erilaisten askareiden muodossa ja saa tehdä askareita itsenäisesti, se kehittää lapsen itsetuntoa ja -luottamusta. On kuitenkin tärkeä ajoittaa askareisiin osallistuminen oikein.

“Tällaista itsenäisyyttä pitää tehdä tutuksi vähitellen ja pohjustaa se lapsen kypsyyteen eikä vain ikään”, vanhemmuusvalmentaja ja kahden lapsin äiti Sue Atkins selittää.

“On myös kyse siitä, että vanhemmat löysäävät eivätkä pidä lapsiaan pumpulissa. Luota lapseen ja käytä askareita tilaisuutena puhua ja opettaa”, hän lisää.

Missä iässä lapsi voi osallistua erilaisiin askareisiin? Atkins on antanut omat ikäsuosituksensa.

  • 2-vuotiaasta lähtien lasta voi opettaa siivoamaan leluja pois sekä näyttää, miten likaiset vaatteet laitetaan pyykkikoriin.
  • 4-5-vuotias voi sijata vuoteensa ja auttaa vanhempiaan auton pesussa, jos perheestä sellainen löytyy.
  • Noin 7-vuotiaana lapsi voi auttaa kattamaan pöydän, laittaa ostoksia paikoilleen sekä imuroida kotia valvotusti.
  • 10-vuotiaasta eteenpäin lapselle voi antaa mahdollisuuden siivota kylpyhuone ja keittiö.

Muita askareita, jotka opettavat itsenäisyyttä

  • 5-vuotiaana lapsi voi kaataa itselleen jo maitoa murojen joukkoon aamupalalla ja 7-8-vuotiaana lapsen voi antaa tehdä itse aamupalaleipänsä. Vanhemman on kuitenkin alkuun valvottava lasta keittiössä ja opetettava turvalliset tavat toimia.
  • 10-vuotias voi valmistaa itsenäisesti kuumaa juotavaa, kuten teetä tai kaakaota. Tässäkin askareessa on kuitenkin tärkeä ensin käydä lapsen kanssa läpi kaikki vaiheet ja riskit. 10-vuotiaalla pitäisi olla itseluottamusta riittävästi, että hän pystyy valmistamaan juoman itsenäisesti.
  • 9-11-vuotias on tarpeeksi vanha käymään itsenäisesti kaupassa. Tässä on kuitenkin tärkeä arvioida lapsen kypsyyttä ja minkälaisia riskejä kauppamatkaan liittyy. Jos lapsi käy itsenäisesti kaupassa, varmista, että hän tietää miten kaupassa toimitaan ja että hänellä on riittävästi rahaa mukana.
  • 14-vuotiaasta eteenpäin lapsi on riittävän vanha, jotta hän voi toimia lapsenvahtina sisaruksilleen. Tässäkin on syytä miettiä kuitenkin ensin lapsen valmiutta ja kypsyyttä. On myös hyvä huomioida, kuinka paljon nuorempia hänen sisaruksensa ovat.

    “En jättäisi 3-vuotiasta 14-vuotiaan vahdittavaksi, koska nuorempi voisi ehtiä juoda pesuainetta sillä välin, kun teini on netissä. Mutta tilanne on eri, kun nuorempi lapsi on 10-vuotias”, Atkins toteaa.

Lähde: The Sun

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *