Vältä näitä 8 virhettä kesäkukkien kanssa!

Vältä näitä 8 virhettä kesäkukkien kanssa!
Kuva: Pexels/Kriemer

Kesäkukkien hoitaminen on oma taitolajinsa. Valitse kukkalajit huolella; mikä kukka viihtyy missäkin kohtaa terassia tai parveketta. Vältä yleisimmät mokat kukkienhoidossa artikkelissa olevien vinkkien avulla:

1. Liian aikainen ulos vieminen

Kesäkukkia ei tulisi viedä liian aikaisin ulos. Ne eivät kestä mahdollisia hallaöitä. Odota siis, että lämpötila pysyttelee ulkona plussan puolella. On kuitenkin myös joitakin kasveja ja kukkia, jotka kestävät pientä pakkasta. Näitä ovat esimerkiksi Orvokki ja Neilikat.

2. Väärä kasvupaikka

Kukan kasvupaikka tulisi valita huolella. Varjossa viihtyvää kukkaa ei tulisi laittaa suoraan auringonpaahteeseen, muutoin kukka kuolee varmasti. Auringossa viihtyvät muunmuassa Pelargoni ja Petunia. Puolivarjoiseen paikkaan Orvokit ja Verenpisarat. Varjossa puolestaan viihtyy Begonia.

3. Pidät kasvit kaupan muoviruukussa

Kaikille kasveille tulisi ostaa isompi ruukku tai amppelikori. Ruukun tulisi olla halkaisijaltaan vähintäänkin viisi senttimetriä suurempi, kuin kaupan muoviruukku. Mikäli käytät umpinaista suojaruukkua, muista tehdä salaojitus ruukkusoralla ja tehdä sisäruukun muoviin reikiä.

4. Et osta erikoiskukkamultaa

Kannattaa satsata ravinnerikkaaseen kesäkukkamultaan. “Kesäkukkamullan biohiili sitoo itseensä vettä ja ravinteita. Laadukas multa luovuttaa niitä hiljalleen kasvien käyttöön. Tavallisessa puutarhamullassa kyseistä ominaisuutta harvemmin on,” sanoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

5. Oikeanlainen kastelu unohtuu

Kuumana kesäpäivänä kastelu on todella tärkeää, mutta se tulisi hoitaa aikaisin aamulla tai illalla ettei auringonpaahde haihduta vettä samantien kastelun jälkeen. Erityisen tärkeää on huolehtia parvekekukkien kastelusta, jotka eivät saa sadevettä. Varsinkin sateisina kesinä kukkia voi erehtyä kastelemaan liikaa, jolloin ne saattavat mädäntyä. Kukka kannattaa istuttaa ruukkuun, jossa on reikiä. Salaojan puolestaan voi tehdä esimerkiksi ruukkusorasta.

6. Unohdat käyttää lannoitetta

Kesäkukat tarvitsevat hyvinvointinsa tueksi lannoitetta. Ilman lannoitetta kasvu tyrehtyy. Lannoitus kannattaa tehdä ensimmäisen kerran parin viikon jälkeen mullanvaihdosta ja tehdä se muutaman kerran kesän aikana.

7. Jätät torjumatta tuholaiset

Kesäkukkien riesaksi voi tulla tuholaisia. Jotta ne osaisi hävittää, on ne osattava ensin tunnistaa. Tuholaisten torjuntaan on saatavilla erilaisia tuotteita, kuten suihkeita.

8. Unohdat nyppiä vanhat kukat

Vanhat kukat tulee nyppiä pois, jotta ne eivät haittaa kukan hyvinvointia. Pahimmillaan kukka saattaa keskeyttää kukinnan, jos et nypi vanhoja ja nuupahtaneita osia pois. Arvioi samalla kasvin yleiskuntoa. Amppelikukkaa tulisi käännellä, jottei se kuki epätasaisesti.

Jotkut kesäkukat voivat säilyä talven yli, kun ne nostaa sisätiloihin. Tällöin tilan tulisi olla valoisa ja viileä. Yleensä normaali huoneenlämpö on olosuhteena kukille epäsopiva, kuten liian kuiva tila. Joistakin kesäkukista, esimerkiksi Keijunmekosta, voit myös kerätä siemeniä talteen ja kylvää ne kevättalvella kasvamaan. Näin voit säästää ja saat nauttia itse kasvatetuista kesäkukista.

Onko sinulla hallussa kesäkukkien hoito? Osaatko valita oikean kukan oikeaan paikkaan?

Lähteet: Iltalehti, Ilta-Sanomat ja Sarastus Oy

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *