Milloin kannattaa pohtia työpaikan tai alan vaihtoa?

Kuva: Pexels/ cottonbro studio

Työpaikan tai alan vaihto voi tuntua kiinnostavalta, mutta yhtä aikaa pelottavalta muutokselta. Jos kuitenkin olet joissakin näistä seitsemästä tilanteesta, kannattaa miettiä työpaikan vaihtoa.

1. Elämänmuutokset ja muuttuneet arvot

Mikäli olet ollut vuosien ajan samassa työpaikassa, olet saattanut kasvaa ihmisenä ja arvosi muuttuneet niin paljon, ettei nykyinen työ enää sovi sinulle. Voi myös olla, että elämässäsi on tapahtunut muutoksia, jotka vaikuttavat myös työelämääsi, kuten lapsen saaminen. Omien arvojen vastaista työtä tekemällä saattaa helposti kuluttaa itsensä loppuun. Sen takia on hyvä pohtia millainen ala sopisi nykyiseen elämäntilanteeseesi ja arvoihisi.

2. Vahingossa nykyiselle uralle

Yllättävän moni meistä on ajautunut eri syistä nykyiseen työhönsä. Nuorena halutaan lähinnä työkokemusta, eikä pohdita vielä tulevaa uraa. Voi kuitenkin olla, että olet jumiutunut uralle, johon menit aikoinaan kesätöihin. Täydellistä työpaikkaa ei ole olemassakaan, mutta on kuitenkin hyvä yrittää löytää itselleen työ josta pitää, mikä motivoi ja kiinnostaa, sekä missä pääsee käyttämään omia taitojaan.

3. Työyhteisö ei tunnu omalta paikalta

Hyvä työyhteisö on työpaikan yksi tärkeimmistä elementeistä. Myös esihenkilön kanssa olisi tultava toimeen ja mikä vielä parempaa on, jos hänen kanssaan synkkaisi oikeasti. Esihenkilön tulisi omata hyvät johtamistaidot. Tällöin työ on vähemmän kuormittavaa.

Työkavereiden kanssa olisi voitava tulla vähintäänkin toimeen. Mikäli työyhteisössäsi on paha olla, eikä tilanne muutu yrityksistäsi huolimatta, on se selvä merkki siitä, että sinun tulisi vaihtaa työpaikkaa.

4. Et pääse kehittymään työssäsi

Mikäli työsi ei sisällä minkäänlaisia kehittymismahdollisuuksia, jolla voisit turvata asemasi tulevaisuudessakin työelämässä, kannattaa pohtia voisiko tilanteelle tehdä jotakin vai olisiko aika vaihtaa työpaikkaa/alaa.

5. Työ ei sovi yhteen nykyisen elämäntilanteesi kanssa

Joskus elämäntilanteesi muuttuu niin paljon, ettei se sovikaan enää yhteen nykyisen työsi kanssa. Tällöin sinulla voi olla haasteita työvuorojen suunnittelussa ja niiden yhteensovittamisessa muun elämän kanssa.

6. Työ on liian kuormittavaa

Työn ei saisi olla liian raskasta, kiireistä tai kuormittavaa. Töissä ei ole aina hauskaa, mutta työssäkäynnin ei pitäisi aiheuttaa toistuvasti unettomia öitä tai jatkuvaa levottomuutta, stressiä ja ärtyneisyyttä. Jos työ on huonosti organisoitu ja johdettu tai se liian vaikeaa/helppoa osaamiseesi nähden, saattaa työ alkaa tuntua liian kuormittavalta.

7. Heikot uranäkymät ja huono palkkataso

Työelämä on muuttunut paljon viime vuosina ja se on voinut vaikuttaa uranäkymiisi. Työskentelemälläsi alalla ei ehkä ole enää niin hyvät työnäkymät kuin aikaisemmin. Et ole ehkä saanut myöskään anomaasi palkankorotusta, useista pyynnöistä huolimatta ja palkkataso on alkanut hiertämään mieltäsi. Tällöin voi olla hyvä alkaa katsomaan ympärilleen avoimin mielin, selvittää millä alalla on nyt hyvin töitä sekä hyvä palkkataso työn vaativuuteen nähden.

Oletko tyytyväinen nykyiseen työhösi? Vai kiinnostaisiko sinua vaihtaa työpaikkaa/alaa?

Lähteet: Duunitori ja Oikotie

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)