Lapset kaipaavat elämäänsä rakkauden lisäksi rajoja ja sääntöjä, joita noudattaa. Perheen kesken sovittujen sääntöjen kanssa kannattaisi kuitenkin olla tarkkana, millaisia ne käytännössä ovat.
Oikeanlaiset säännöt tuovat perheen arkeen kaivattua rakennetta ja ennustettavuutta. Perheenjäsenet tiedostavat, miksi säännöistä on sovittu ja mikä jokaisen säännön merkitys on. Näin lapset kokevat olonsa turvallisemmaksi ja kaikkien stressi vähenee – etenkin vanhempien.
Lapsipsykologit sekä -terapeutit ovat antaneet esimerkkejä hyvistä säännöistä perheisiin, joissa on 3-7-vuotiaita lapsia. Asiantuntijoiden listaamat säännöt voivat mullistaa perheen elämän monin tavoin helpommaksi.
Vähennä sanojen määrää
Tämä sääntö koskee vanhempia, sillä lasten on toivottavaa puhua, kun taas vanhemmat voivat välillä rönsyillä liikaakin. Kun vanhempi puhua palpattaa, voi lapsi keskeyttää ja ohjata asian eri raiteille ja vanhemman sanoma menee ohi.
Ei keskeyttämistä
Lapsi uskoo, että vanhempi on aina saatavilla ja lapsen tarpeet menevät kaiken edelle. Jos vanhemmalla on esimerkiksi työpuhelu kesken ja lapsi keskeyttää, on lapselle olennaista sanoa, että ”Odotatko hetken” ja vilpittömästi kiittää, kun lapsi on odottanut, että vanhempi vapautuu työasian ääreltä. Tämä sääntö opettaa kärsivällisyyttä ja impulssien hallintaa.
Kysy lupa
Pienet lapset voivat tarttua tavaroihin lupaa kysymättä, joten luvan kysymistä on tärkeä opettaa. Sama pätee myös toisten ihmisten koskettamiseen; on kysyttävä lupa ensin ja jos joku pyytää lopettamaan, on silloin lopetettava. Yksi hyvä tapa osoittaa sääntö käytännössä on kutittaminen. Vaikka lapsi nauraisi alkuun, ei se kuitenkaan automaattisesti kerro lapsen pitävän siitä. Kun olet aloittanut kutittamisen, kysy haluaako lapsi, että jatkat. Näin lapsella on valta tilanteessa.
Askareet ensin, hauskanpito sen jälkeen
Näin maailma toimii: ensin tehdään jotain vähemmän mukavaa tai vaikeaa, minkä jälkeen saa palkinnon. Pitkän lenkin päätteeksi herkkupala, työstä palkka. Tämän säännön pohjimmainen tavoite on luoda onnellisia ja päteviä ihmisiä. Jos lapsen tehtävänä on siivota lelut pois, kerro se hänelle, muistuta perheen säännöistä ja anna lapsen hoitaa tehtävänsä.
Anna aikaa pohtia tekoja
Tämä sääntö liittyy impulssien hallintaan. Kun lapsi kiukuttelee tai heittää lelunsa, kysy lapselta miksi hän päätti tehdä niin sen sijaan, että vain paheksuisit ja kummastelisit hänen tekoaan. Näin autat lasta ymmärtämään, että hänellä on vaihtoehtoja toiminnassaan. Tämä tapa myös auttaa lasta ymmärtämään tunteitaan ja kehittämään tunnesanastoaan.
Ensin rauhoitutaan
Jos tunteet käyvät kierroksilla, ei keskustelusta tulee mitään. Sopikaa koko perheen kesken, että jokaiselle annetaan tilaa rauhoittua, jotta tunteet saadaan hallintaan.
Lähde: Fatherly
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja