Flunssaoireita kuukautisten aikaan? Tätä on kuukautisflunssa

Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio

Kuukautiset oireineen ovat usein kaukana miellyttävästä kokemuksesta. Mielialavaihtelut, krampit, kipu ja väsymys ovat vain muutama oire, ja mikäli sairastaa esimerkiksi endometrioosia, ovat kuukautiset vielä uuvuttavampi kokemus. Tämän lisäksi kuukautisiin voi yhdistyä flunssaoireita.

Jos flunssamaisia tai allergialle tyypillisiä oireita ilmenee toistuvasti juuri kuukautisten aikaan, voi kyseessä olla niin sanottu kuukautisflunssa. Kuukautisflunssa ei ole virallinen lääketieteellinen termi, mutta se kuvaa oireita, joihin lukeutuvat muun muassa vuotava nenä, lihas- ja nivelsärky, pääkipu ja väsymys.

Oireiden taustalla ovat kuukautiskierron aiheuttamat hormonaaliset muutokset. Estrogeeni voi lisätä histamiinin tuotantoa, mistä aiheutuu allergiaa tai lyhyttä flunssaa muistuttavia oireita.

Tietynlaiset estrogeenityypit voivat myös aktivoida immuunijärjestelmän T-soluja.

”Aktivoituneet T-solut voivat tässä tapauksessa synnyttää tympeän olon aiheuttavia oireita, jotka usein yhdistetään influenssaan”, allergialääkäri ja immunologi Malika Gupta kertoo HuffPostille.

Hengitystieinfektio vai kuukautisflunssa?

Mistä sen tunnistaa, onko kyse kuukautisflunssasta vai onko todella sairastunut? Naistentautien lääkäri Alecia Fields suosittelee tarkkailemaan vuotopäiviä ja omia oireita.

”Jos oireet ilmenevät kuukausittain ja osuvat yksiin kuukautisten kanssa, on hyvin mahdollista, että oireet liittyvät elimistössäsi tapahtuviin hormonaalisiin muutoksiin”, hän selittää.

Kuten kuukautisten, myös kuukautisflunssan oireiden keskimääräinen kesto on yksilöllinen ja voi vaihdella päivästä kuuteen päivään. Oireiden seurannassa on hyvä olla tarkkana ja pitää silmällä etenkin niiden säännöllistä toistuvuutta. Lisäksi on syytä huomioida, voiko kausiallergialla olla vaikutusta tai onko mahdollisesti voinut altistua hengitystieinfektiolle.

Allergialääkäri ja immunologi Purvi Parikh neuvoo tarkkailemaan myös oireita. Esimerkiksi allergiassa ei yleensä ole lämpöä, oireet eivät kestä viikkoja (jos on lääkitys) eikä oireisiin liity oksentamista, pahoinvointia tai yskimistä.

Tutut hoitotavat

Kuukautisflunssan hoitamiseen ei ole mitään varsinaista hoitokeinoa, vaan apuna on flunssaan yhteydestä tutut kotihoitotavat. Oireiden hoidossa on syytä huomioida, miten voimakkaita ne ovat.

Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat lievittää oireita. Lievempien oireiden hoidossa voi auttaa liikunta sekä harjoitukset, joilla vähennetään myös stressiä, kuten syvä hengittäminen ja jooga. Myös yrttiteen juominen, hieronta, meditaatio ja lämpötyynyt voivat auttaa oireisiin.

Jos oireisiin liittyy yskää, kuumetta, poikkeavaa hengittämistä tai muita epätavallisia oireita, suosittelevat asiantuntijat kääntymään lääkärin puoleen.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.