Kovat ulkonäköpaineet ajavat nuoria nyt jopa terapiaan

Kovat ulkonäköpaineet ajavat nuoria nyt jopa terapiaan
Kuva: Pexels/ Pavel Danilyuk

Erilaisista kyselyistä selviää, että etenkin nuorten tyttöjen pahoinvointi on lisääntynyt. Siihen ovat syynä muun muassa yhteiskunnassa vallitsevat asenteet naiseutta kohtaan sekä jatkuvat, nuoriin kohdistuvat suoritus-ja ulkonäköpaineet.

16-24-vuotiaista peräti puolet kokevat ulkonäköpaineita sosiaalisen median takia. Tutkimuksen mukaan sosiaalinen media lisää ulkonäköpaineita etenkin nuorilla naisilla. Se ajaa nuoria nykään jopa terapiaan.

MTV:n mukaan nuorisotutkimuksen professori Päivi Honkatukia näkee sosiaalisessa mediassa niin hyviä kuin huonojakin puolia. Siellä nuoret voivat tavata vertaisiaan ikätovereita, laajentaa sosiaalista piiriä ja saada vertaistukea. Toisaalta muokatut feedit täydellisine kuvineen aiheuttavat herkästi ulkonäkö-ja suorituspaineita. Honkatukia on kuitenkin huolissaan erilaisten kyselyiden tuloksista. Esimerkiksi nuoret pelkäävät jo etukäteen uupuvansa työelämässä.

Kohti kehorauhaa

Kulttuurissamme ihannoidaan vahvasti tietynlaista miestä ja naista. Ihmisten erilaiset kehot, jotka ovat kaikki hyvin erinäköisiä ja -kokoisia sekä muodoltaan erilaisia, eivät ole kaikki yhtä suosittuja. Esimerkiksi hoikkuutta ja jopa sairaalloista laihuutta ihannoidaan.

Media on oiva ylläpitämään tietynlaista kehonkuvaa. Tämä kaikki vaikuttaa etenkin nuoriin, joille murrosikä jo itsessään tuo epävarmuutta suhteessa omaan kehoon. Jotta voi saavuttaa tyytyväisyyden itseensä, ihmisen tulee haastaa vallitsevat kehoihanteet.

Onneksi nykyään on tullut mukaan kehopositiivista ajattelua, missä pyritään siihen, että kaikennäköiset- ja kokoiset kehot olisivat sallittuja ja, että jokaisella olisi oikeus kehorauhaan. Muutostyö on hidasta, mutta ei onneksi mahdotonta. Sitä kuitenkin tarvitaan, jotta kaikenlaiset kehot hyväksyttäisiin ja voitaisiin saavuttaa kehorauha.

Keho-oireilun hälytysmerkkejä

Keho-oireilun hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi se, jos ihminen kuvittelee olevansa onnellisempi ja arvostetumpi, mikäli hänen kehonsa olisi toisenlainen tai hän onnistuisi muokkaamaan sitä. Myös itsensä jatkuva vertaaminen toisiin ihmisiin ja sitä myöten huonommuuden tunteen kokeminen ovat keho-oireilun hälytysmerkki.

Pahinta on, jos omaan kehoon liittyvän häpeän tai epävarmuuden takia jättää asioita tekemättä, eikä pysty elämään sellaista elämää kuin haluaisi elää. Tästä on esimerkkinä kyvyttömyys mennä uimarannalle, koska kokee olevansa liian lihava tai muuten vain vääränlainen.

Jotkut ihmiset yrittävät saavuttaa kehorauhaa muokkaamalla omaa kehoaan, esimerkiksi syömiseen tai liikkumiseen liittyvin keinoin. Jotkut menevät siinä kuitenkin äärimmäisyyksiin ja turvautuvat jopa kauneusoperaatioihin. Niistä on tullut viimeaikoina yhä suositumpia. Tietyt toimenpiteet ovat joillekin jo arkipäivää, kuten botoksin käyttäminen ja rintojen suurennusleikkaus.

Oletko havainnut sosiaalisen median aiheuttamat ulkonäköpaineet nuorilla? Kuinka sitä voisi ennaltaehkäistä?

Lähteet: MTV, Nuortenlinkki ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *