Näillä vinkeillä otat kaiken irti raskausajasta!

Näillä vinkeillä otat kaiken irti raskausajasta!
Kuva: Pexels/ lucas mendes

Jotkut ihmiset kokevat raskaana ollessa upeaa raskaushehkua ja ovat onnellisimpia kuin koskaan ennen. Toiset puolestaan tuntevat olonsa fyysisesti ja henkisesti epämukavaksi. Kaikenlaiset tunteet ja kokemukset ovat normaaleja.

Vaikka olo ei olisi hehkeä, raskausajan ei tarvitse olla kurjaa. Tässä muutamia vinkkejä raskausajasta nauttimiseen:

1. Yritä ajatella positiivisesti

Positiivinen ajattelu helpottaa taatusti oloasi. Raskausajan hankala olo opettaa sinua kuuntelemaan itseäsi paremmin ja ajattelemaan omaa hyvinvointiasi. Pienellä vaivannäöllä voit löytää asioista positiivisen puolen.

2. Hemmottele itseäsi

Nyt sinulla on hyvä syy hemmotella itseäsi: katso lempisarjaasi ja syö jäätelöä, käy raskausajan hieronnassa tai pyydä kumppaniasi hieromaan jalkojasi. Tee kasvohoito pitkän kaavan mukaan.

3. Hanki vertaistukea ja tukiverkosto

Mikä on sen mukavampaa kuin päästä juttelemaan muiden raskaana olevien äitien kanssa. Lähesty heitä esimerkiksi neuvolassa tai sosiaalisessa mediassa. Vahvista tukiverkostoasi pitämällä heihin aktiivisesti yhteyttä: sinulla on hyvä hetki soittaa pitkästä aikaa tädille tai serkkutytölle.

4. Nauti vatsastasi

Usko pois, iso vatsasi on historiaa muutaman kuukauden päästä. Ota siis tästä ajasta kaikki ilo irti. Nauti saamastasi huomiosta ja ota tarjottu apu ilolla vastaan. Tee vatsaasi hauska maalaus sormiväreillä. Napsi kuvia vatsastasi. Käy raskausajan valokuvauksessa ja ikuista hehkeät kuvat. Niistä tulee upeita, vaikka olosi ei olisi hehkeä. Hormonit ja ammattivalokuvaajat pitävät siitä huolen.

5. Etsi uusia tapoja liikkua ja syödä terveellisesti

Raskaus muuttaa liikuntatottumuksiasi. Sinun on löydettävä lempeitä tapoja liikkua, kuten jooga tai uiminen. Ehkäpä haluat myös opetella syömään terveellisemmin? Siitä on hyötyä vireystilaasi ja painonhallintaan myös, raskauden jälkeenkin.

6. Nuku päiväunet

Raskausajan on tarkoitus valmistaa sinua äidiksi tuloon. Siksikin raskaus voi väsyttää ja iso maha olla tiellä nukkuessa. Ne opettavat sinua uudenlaiseen rytmiin, jossa yöt ovat katkonaisia. Nuku siis päiväunet aina, kun se on mahdollista.

7. Valmistaudu vauvantuloon

Raskaana ollessa sinulle saattaa iskeä pesänrakennusvietti. Haluat ehkä maalata kauniin lastenhoitohuoneen ja hankkia vauvalle tarvittavat asiat. Sitäkin tärkeämpää on valmistautua tulevaan henkisesti. Miten vauvan tulo muuttaa elämäämme? Kuinka valmistautua synnytykseen?

Onko olosi raskaana ollessa hehkeä vai onko sinulla hankala olo? Osaatko nauttia raskausajasta?

Lähteet: Healthline, Parents

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *