Vanhemmat häpeävät usein turhaan avun hakemista lapselleen

Vanhemmat häpeävät usein turhaan avun hakemista lapselleen
Kuva: Brett Jordan

Lasten mielenterveys- ja käytösongelmat ovat lisääntyneet ja yhä useammin vanhemmat joutuvat hakemaan ammattiapua nuorensa oireiluun. Jos lapsella on käytösongelmia ja perhe joutuu hakemaan apua kasvatus- ja perheneuvonnasta, asiaa ei tarvitse häpeillä. Kannattaa pikemminkin asennoitua siten, että avun hakeminen ajoissa on viisautta. Oman esimerkin avulla voi rohkaista muitakin vanhempia hakemaan apua lapselleen ajoissa.

Toisinaan vanhempi pyrkii piilottelemaan avun hakemista muilta ajatellen, että on jollakin lailla hävettävää, jos oman lapsen kanssa joutuu kasvatusneuvontaan. Häpeään ei kuitenkaan ole mitään syytä, vaikka asian paljastaminen saattaakin nolottaa. Avun hakeminen vaikeassa tilanteessa on viisautta, jota ei missään nimessä tarvitse peitellä.

Avoimuudesta on monenlaista hyötyä

Jos vanhemmat uskaltavat puhua avoimesti avun hakemisestaan läheisille ja ystäville, muut samankaltaisten vaikeuksien kanssa elävät perheet saattavat rohkaistua helpommin hakemaan itsekin apua. Kasvatus- ja perheneuvonnassa annetaan tukea vanhemmuuteen ja vahvistetaan vanhemman kasvatuskeinoja ja ohjaustaitoja. Tarkoituksena on erilaisten keinojen avulla tukea lapsen kehitystä ja hyvinvointia. Jos lapsi oireilee voimakkaasti, joskus on tarpeen myös hakeutua lääkärin hoitoon. Tässäkään ei ole mitään hävettävää.

Lasten käytösongelmat eivät ole lainkaan niin harvinaisia kuin moni vanhempi saattaa ajatella. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi, vanhemmalle ei yleensä ole vielä ehtinyt kertyä paljon kokemusta siitä, kuinka lapset käyttäytyvät arjessa ja kuinka heidän kanssaan tulee toimia. Moni asia saattaa arveluttaa tuoretta vanhempaa. Hän saattaa miettiä, onko hänen lapsensa käytös tietyissä tilanteissa epänormaalia ja tulisiko hänen kenties hakea apua.

Jos vanhemmalla on tunne, että lapsi kaipaa lääketieteellistä apua esimerkiksi mielenterveysongelmiin, kannattaa matalalla kynnyksellä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin. He ovat tottuneet vastaanottamaan kyselyjä vanhemmilta. Asioista selvän ottaminen ja kysymysten esittäminen antaa kuvan vastuullisesta vanhemmasta, jolle oman lapsen hyvinvointi on tärkeää. Kysymyksien esittämistä ei siis pidä hävetä tai arastella.

Liian pitkään ei kannata odottaa

Jos vanhempi on huolissaan lapsesta käytöksestä ja jää odottamaan liian pitkäksi aikaa ennen avun hakemista, tilanne saattaa vain pahentua. Kun apua lopulta rohkaistutaan hakemaan, ongelmien ratkaiseminen voi olla huomattavasti vaikeampaa. Entisaikoina ei ollut tarjolla kasvatus- ja perheneuvonnan kaltaisia tahoja, joista vanhemmat voivat saada apua lapsensa käytösongelmiin. Tämän seurauksena käytösongelmia ei välttämättä aiemmin hoidettu mitenkään, mistä on ollut suurta haittaa lapselle hänen kasvaessaan. Tänä päivänä apua on onneksi tarjolla paljon. Tärkeintä on osata hakea sitä oikeaan aikaan.

Lähde: THL

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *