Näin lisäät hyvän mielen hormonien määrää ja onnellisuuttasi

Näin lisäät hyvän mielen hormonien määrää ja onnellisuuttasi
Kuva: Radu Florin

Jos haluat lisätä onnellisuuttasi, on silloin hyvä osata hyödyntää aivojen ja tunteiden yhteyttä. Hyvän mielen hormonien määrää lisäämällä myös onnellisuuden tunne voi lisääntyä.

Onnellisuuteen ja mielialaan vaikuttavat erilaiset elimistön tuottamat hormonit, eli välittäjäaineet. Kaikki lähtee aivoista: limbinen järjestelmä kontrolloi muun muassa motivaatiota ja tunteita, ja elimistössä syntyy kemikaaleja, jotka viestivät meille hyvistä ja huonoista asioista – onnellisuus mukaan luettuna.

Elimistö tuottaa onnellisuushormoneiksikin kutsuttuja dopamiinia, oksitosiinia, serotoniinia ja endorfiinia. Näiden hormonien tuotannolle voi kuitenkin antaa myös lisäpotkua, jolloin hyvä mieli ja onnellisuus lisääntyvät.

Dopamiini

Dopamiini motivoi tarttumaan toimeen sekä tekemään päätöksiä ja saa tuntemaan mielihyvää, kun saavutat tavoitteitasi. Jos epäilet itseäsi, olet verkkainen tai vitkastelet asioiden tekemisen kanssa, voi taustalla olla alhaiset dopamiinitasot. Voit lisätä dopamiinin määrää elimistössä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • Yhden ison, lopullisen tavoitteen sijaan aseta itsellesi pieniä välitavoitteita, joita saavuttaessasi tunnet mielihyvää.
 • Jos teet jotain mukavaa ja hyväsydämistä muiden hyväksi, annat samalla “boostia” dopamiinin tuotannolle.
 • Lopeta tupakointi. Tutkimuksen mukaan tupakoitsijoilla on 15-20 prosenttia alhaisempi kapasiteetti dopamiinin tuotannolle, mutta tilanne voi korjautua, jos lopetat tupakoinnin.

Oksitosiini

Oksitosiinia voidaan kutsua hellyyshormoniksi. Oksitosiinia vapautuu sosiaalisissa kanssakäymisissä, kuten annat (tai saat) lahjoja, katsekontaktissa, fyysisessä läheisyydessä (kättely, halaus, olalle taputus jne.), synnytyksen sekä seksin aikana. Voit lisätä oksitosiinin määrää muun muassa näin:

 • Pidät katsekontaktia keskustelujen aikana.
 • Käy hieronnassa.
 • Halaa ystävää tai perheenjäsentä, helli lemmikkiäsi tai ole intiimisti rakkaasi kanssa.
 • Meditoi tai rukoile.

Serotoniini

Hyväntuulisuutesi taustalla voi olla serotoniinin vaikutus. Serotoniini on aivojen masennuslääke ja sen määrä on huipussaan, kun koet elämäsi ja tekojesi olevan merkityksellisiä. 80 prosenttia serotoniinista valmistuu suolistossa, joten aterioiden jättäminen väliin voi heijastua serotoniinitasoihin ja johtaa kiukkuisuuteen. Voit tehostaa serotoniinitasojasi esimerkiksi:

 • Ilmaise kiitollisuuttasi.
 • Ole enemmän luonnonvalon äärellä. Aurinko lisää D-vitamiinin määrää, mikä vuorostaan laukaisee serotoniinin vapautumisen.
 • Ajattele onnellisia ja iloisia ajatuksia. Serotoniini ei erota todellisuutta ja mielikuvitusta, joten mielikuvituksen tai muistojen ollessa aktiivisia, syntyy serotoniinia vaikkei ajattelemasi asia olisi todellinen.
 • Harrasta liikuntaa. Jopa kevyt aktiivisuus stimuloi serotoniinia, joten puutarhanhoito, koiran ulkoiluttaminen ja lasten kanssa leikkiminen ovat tapoja tehostaa serotoniinia.

Endorfiini

Endorfiinin merkityksellisin tehtävä on lievittää kipua, mutta ne myös aiheuttavat hyvän olon tunnetta. Endorfiinin vapautumiseen voi vaikuttaa monella tavoin, kuten:

 • Syö suklaata. Suklaassa on fenyylietyyliamiinia, joka tehostaa endorfiineja.
 • Liikunta vapauttaa endorfiineja. Jopa vain 30 minuutin kuntoilu riittää!
 • Etsi syitä nauraa, sillä naurun on osoitettu vapauttavan endorfiineja.
 • Kokeile aromaterapiaa. Tietyt tuoksut vaikuttavat endorfiinien tuotantoon. Voit kokeilla esimerkiksi vaniljaa, laventelia tai piparminttua.

Kun mietit päivän askareitasi ja tapojasi nämä onnellisuushormonit huomioiden, voit vapauttaa niitä lisää ja samalla lisätä sekä tehokkuuttasi että onnellisuuttasi.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *