Suojaa lapsen herkät silmät! Näin valitset hyvät aurinkolasit

Valoa ja aurinkoa on tarjolla seuraavina kuukausina runsaasti pimeän syksyn ja talven vastapainoksi. Ulkoillessa on kuitenkin tärkeä muistaa suojata niin omat kuin lasten silmät aurinkolaseilla.

Vaikka monille aurinkolasit ovat vain tyylivalinta ja häikäisyn estäjä, on niillä tärkeä rooli silmien suojaamisessa. Varsinkin lasten kohdalla on erityisen tärkeää suojata silmät auringolta, sillä ulkona leikkivä ja veden äärellä oleskeleva lapsi altistuu suurelle määrälle UV-säteilyä.

Lapsen silmät ovat kasvu- ja kehitysvaiheessa, ja altistuminen voimakkaalle UV-säteilylle voi aiheuttaa vaikutuksia silmien terveyteen pitkällä aikavälillä.

”Lapset ja nuoret viettävät, ainakin perinteisesti, suuren osan ajasta ulkona ja Maailman Terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan jopa 80 prosenttia koko elämän aikana saatavasta UV-kuormituksesta saadaan 18 ikävuoteen mennessä”, optikkoketju Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen sanoo.

”Liiallinen UV:lle altistuminen aiheuttaa harvoin välittömiä silmäoireita, mutta sen tiedetään lisäävän riskiä esimerkiksi kaihin ja siipikalvon muodostumiseen sekä mahdollisesti myös verkkokalvon ikärappeumaan”, hän selittää.

Lapsen silmät tarvitsevat enemmän suojaa

Lapsen herkät silmät tarvitsevat suojaa auringolta jopa aikuista enemmän.

”Lasten pupillit ovat suuremmat ja silmän rakenteet kirkkaammat kuin aikuisilla, joten lapsilla silmän sisään pääsee enemmän valoa. Tämä takia lapset ovat myös aikuisia herkempiä häikäistymään”, Lehvonen kertoo.

Lasten silmät kannattaa suojata jo vauvaikäisestä asti ja opettaa, että aurinkolasit ovat tärkeä asuste kesällä. Lapselle on syytä myös opettaa, että aurinkoa ei kuulu katsoa suoraan.

”Lapsi kannattaa totuttaa pienestä asti aurinkolasien käyttöön. Sillä tavoin hän ymmärtää, että aurinkolasit on tarkoitettu päässä pidettäväksi, eivätkä leikkimiseen. Toisaalta kun aurinkolaseihin on tottunut vauvana, ei niitä ihmettele isompanakaan”, Lehvonen muistuttaa.

Lehvonen antoi neljä vinkkiä lasten aurinkolasien valintaan:

  • Linssit ja niiden UV-suoja ovat tärkein ominaisuus aurinkolaseissa. Linssien tulee olla 100-prosenttisesti UV-suojatut ja polarisoidut ja lasien tulee suojata myös sivuilta. Jo pienille lapsille on saatavilla aurinkolaseja voimakkuuksilla.
  • Huomioi aurinkolasien istuvuus. Lapsen on hyvä olla aurinkolasiostoksilla mukana, jotta voidaan varmistaa niiden sopivuus. Pienten lasten ja vauvojen kohdalla joustavasankaiset lasit toimivat parhaiten.
  • Ota huomioon aurinkolasien materiaali ja sankojen malli. Lasten laseissa on usein nauha, jolla istuvuutta voi säädellä, mutta joissain malleissa nauha korvaa kokonaan sangat, kun taas toisissa se on sankojen jatkeena.
  • Kuuntele lapsen toiveita. Jo pienelle lapselle aurinkolasien tyylillä on väliä. Kun lasit ovat mieluisat, suostuu lapsi pitämään aurinkolaseja.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.