Voiko suhde toimia jos puoliso ei pysty olemaan oma itsensä?

Voiko suhde toimia jos puoliso ei pysty olemaan oma itsensä?
Kuva: Marius Muresan

Onnellisen suhteen salaisuuden ajatellaan usein olevan se, että toisen seurassa pystyy olemaan täysin oma itsensä ja tulee hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa. On pariskuntia, joissa mies ei esimerkiksi koskaan ole nähnyt vaimoaan ilman meikkiä. Voiko suhde toimia, jos toinen puolisoista ei pysty olemaan täysin oma itsensä?

On tavallista, että suhteen alkuvaiheessa ei vielä uskalla olla täysin oma itsensä, vaan pyrkii näyttämään toiselle vain parhaat puolensa. Pelkona voi olla, että orastava suhde lopahtaa, jos paljastaa heti itsestään sellaisetkin puolet, joista tuntee epävarmuutta. Toisaalta joillekin syntyy välittömästi suhteen alettua tunne, että toinen on kuin vanha tuttu, jonka seurassa on täysin luontevaa olla.

Usein vuosien yhdessäolon jälkeen toisen tuntee niin hyvin, ettei ole edes mahdollista peitellä esimerkiksi omia persoonallisuuspiirteitä. Myös puolison fyysisen kehon yleensä tuntee niin hyvin, ettei sen ominaisuuksia pysty piilottamaan. Siksi tuntuukin uskomattomalta ajatella, että vuosikausia yhdessä olleen pariskunnan toinen osapuoli ei esimerkiksi koskaan ole nähnyt toista ilman meikkiä. Silti tällaisiakin pareja on.

Huono iho saattaa hävettää, vaikka yhdessä on oltu pitkään

Suhteen alkuaikoina toinen puoliso saattaa tuntea suurta epävarmuutta joistakin fyysistä piirteistään. Jos iho on huonossa kunnossa ja sitä on aina tottunut peittämään meikillä, voi kynnys olla hyvin korkea antaa puolison nähdä itsensä ilman meikkiä. Tällöin huonoihoinen puoliso saattaa pyrkiä aina heräämään ennen toista, jotta ehtii meikata itsensä sen näköiseksi, jollaisena toivoo puolison hänet näkevän.

Tällainen toiminta saattaa tuntua muista ihmisistä uskomattomalta. Jokainen, joka on joskus häpeillyt ihoaan voi kuitenkin samaistua tunteeseen, ettei mielellään haluaisi muiden näkevän itseään ilman meikkiä. Huono iho ei usein sovi yhteen kauneusihanteiden kanssa, minkä takia sitä pyritään piilottelemaan seurustelukumppanilta, jonka silmissä toivoisi näyttävän mahdollisimman viehättävältä.

Kun aika kuluu ja suhde vakiintuu, moni rohkaistuu pesemään meikit pois ja paljastamaan itsensä puolisolle myös täysin luonnollisessa tilassa. Toisinaan ihminen kuitenkin saattaa kokea niin voimakasta epävarmuutta ihostaan, ettei hän yksinkertaisesti kykene näyttäytymään missään meikittömänä. Vaikka puoliso sanoisi, ettei hän välitä “muutamista näpyistä”, tämä ei välttämättä riitä poistamaan huonoihoisen kumppanin epävarmuutta.

Voiko suhde pidemmän päälle toimia, jos suhteen toinen osapuoli ei kykene olemaan täysin oma itsensä? Jos kumppanille ei pysty uskoutumaan kaikessa ja paljastamaan kaikkia piirteitä itsestään, saattaa tämä asettaa suhteelle enemmän paineita verrattuna suhteeseen, jossa osapuolet uskaltavat olla täysin omia itsejään. Parisuhteessa kannattaa siksi pyrkiä aina olemaan rehellinen sekä itselleen että kumppanilleen, myös vaikeissa asioissa.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *