Pienet lapset suojataan auringolta alakouluikäisiä paremmin

Pienet lapset suojataan auringolta alakouluikäisiä paremmin
Kuva: Feri & Tasos

Vuosi on edennyt siihen vaiheeseen, että jälleen on tärkeä kiinnittää huomiota ihon suojaamiseen auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Suojautuminen on tarpeen, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. Tämä suojautumisraja on saavutettu koko maassa.

Suomalaisperheissä lapset suojataan auringon UV-säteilyltä melko hyvin, ilmenee Syöpäjärjestöjen teettämästä uudesta kyselytutkimuksesta. Taloustutkimuksella teetetyssä kyselyssä lähes 80 prosenttia vanhemmista kertoi suojaavansa lapsensa aina tai lähes aina.

Mitä pienempi lapsi on, sitä paremmin vanhemmat huolehtivat suojaamisesta, mutta kouluiän alkaessa vanhempien ote hieman herpaantuu. Vanhemmat arvioivat, että auringossa oli palanut vähintään kerran puolet alakouluikäisistä lapsista, kolmannes 3–6-vuotiaista ja viidesosa 0–2-vuotiaista. Vanhempien mukaan lapsen iho jää suojaamatta useimmiten unohduksen takia tai siksi, että auringossa olo venähtää suunniteltua pidemmäksi.

Lähes jokainen kyselyyn osallistunut vanhempi tiesi, että ihon palaminen lapsena lisää riskiä saada ihosyöpä myöhemmin. Jotkut kuitenkin arvelivat, että jos lapsen iho ei pala, ihosyöpäriski ei lisäänny, vaikka auringossa oleskeltaisiin. Suuret annokset UV-säteilyä ovat kuitenkin haitallisia, vaikka iho ei palaisi.

Elinikäisestä aurinkoaltistuksesta merkittävä osa tulee lapsuudessa ja nuoruudessa. Kyselyn mukaan yli 60 prosenttia lapsista ulkoili keväällä ja kesällä yli kaksi tuntia päivittäin tai lähes päivittäin.

Säteilyturvakeskuksen lokakuussa 2022 teettämä kysely osoitti, että suomalaiset ovat aiempaa riskitietoisempia auringon UV-säteilyn aiheuttamista terveyshaitoista ja pitävät rusketusta vuosi vuodelta vähemmän muodikkaana. Tietoisuudesta huolimatta lähes neljännes (23 %) vastaajista kertoi polttavansa ihonsa auringossa vähintään kerran vuodessa.

Tarkista UV-indeksi päivittäin

UV-säteilyn tärkeimmät haitalliset vaikutukset ovat ihon palaminen ja ennenaikainen vanheneminen, ihosyöpä sekä silmän sarveiskalvontulehdus (lumisokeus) ja harmaakaihi. Ulkona ollessa iho suojataan auringolta ensisijaisesti vaatetuksella ja silmät UV-suojatuilla aurinkolaseilla. Paljaaksi jäävät ihoalueet suojataan aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 30.

UV-säteilyltä voi myös suojautua esimerkiksi ajoittamalla ulkona olemisen aamuun, myöhempään iltapäivään tai iltaan, jolloin UV-säteily on heikompaa. Hyvä apukeino UV-säteilyltä suojautumisen suunnittelussa on Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyvä UV-indeksi.

“Samalla kun katsoo päivän sääennusteen, kannattaa tarkistaa myös UV-indeksin ennuste. Mikäli UV-indeksin ennuste on vähintään 3, tulee aurinkosuojautuminen huomioida päivän ulkoaktiviteetteihin valmistautumisessa”, UV-säteilyn erityisasiantuntija Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

“Eteläisessä Suomessa UV-indeksi nousee yli suojautumisrajan aurinkoisina päivinä huhtikuun puolivälistä syyskuuhun saakka. Pohjois-Suomessa raja ylittyy keskimäärin toukokuun puolivälistä elokuun alkupäiviin”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala taustoittaa.

Voimakkaimmillaan auringon UV-säteily on juhannusta edeltävällä ja muutamalla sen jälkeisellä viikolla. Tällöin UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi voi ylittää Suomen eteläosissa voimakkaan säteilyn rajan eli arvon 6.

Säteilyturvakeskus järjestää #Suniho-kampanjan, jonka aikana annetaan muun muassa vinkkejä UV-säteilyltä suojautumiseen.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *