Vanhemman työttömäksi joutuminen on iso muutos hänen henkilökohtaisessa elämässään, mutta se vaikuttaa myös koko perheeseen. Vanhemman voi olla vaikea käsitellä tilannetta ja sen lisäksi muutoksesta pitäisi keskustella lasten kanssa.
Ennen kuin vanhempi kertoo muuttuneesta työtilanteestaan lapsille, on tärkeä käsitellä omat tunteensa tilanteeseen liittyen. Uutista ei kannata pantata liian kauan, koska lapset huomaavat helposti, että jokin on muuttunut.
”Vanhempien on mahdotonta piilottaa lapsiltaan se, että he ovat tolaltaan ja stressaantuneita (kuten työttömäksi joutuessa), koska lapset näkevät vanhempien tunnereaktion. Lapset huomaavat sekä sanattomia että sanallisia viestejämme”, Virginian teknillisen yliopiston psykologian apulaisprofessori Rosanna Breaux selittää.
Työttömyys voi näkyä muutoksina vanhemman käytöksessä ja mielialassa. Jos työttömyysuutisen pitää sisällään liian kauan, voi lapsi alkaa syyttää itseään vanhemman muuttuneesta käytöksestä. Lapset ovat itsekeskeisiä ja he ajattelevat, että syy muutoksiin on lapsessa itsessään.
Miten vanhemman työttömäksi joutuminen kannattaa käsitellä lasten kanssa? Tässä muutama asiantuntijoiden antama vinkki, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä.
Käy tilanne läpi rauhassa
Kun kerrot työttömyysuutisen lapsille, valitse hetki, jolloin sinulla on aikaa keskittyä käymään asia lasten kanssa läpi. Valmistaudu siihen, että lapset kysyvät, mitä työttömäksi joutuminen tarkoittaa ja mitä seurauksia sillä voi olla. Voit myös itse kysyä, mitä lapset ajattelevat muutoksesta seuraavan, jotta saat selville lasten mahdollisia huolia.
Kerro muutoksesta lasten aiempia kokemuksia hyödyntäen
Muutokset ovat osa elämää. Kun kerrot työttömyydestä, yritä hyödyntää esimerkkitilanteita, jotka lapset voivat ymmärtää. Jos lapsilla on vaihtunut opettaja tai heidän kaverinsa on muuttanut eri paikkakunnalle, toimivat ne hyvinä esimerkkeinä.
Huomioi lapsen ikä ja kypsyys
Jos lapset ovat pieniä, voit kertoa miten työttömyys näkyy käytännössä heidän elämässään, kun olet kotona aiempaa enemmän. Kouluikäisten kanssa voi käydä läpi sitä, että kyseessä on odottamaton, mutta tilapäinen muutos, joka harmittaa sinua ja joudut käyttämään aikaasi uuden työn löytämiseksi. Teinien kanssa voit käydä läpi heidän tunnereaktiotaan ja huolia, joita työttömyys heissä herättää.
Älä maalaa piruja seinille
Työttömäksi joutuminen heijastuu taloustilanteeseen ja aiheuttaa huolta ja murheita. Lapsille ei kuitenkaan pidä kertoa, miten suuresti työttömyys voi vaikuttaa arkeen. Lapset saattavat jo miettiä, mitä ikäviä vaikutuksia työttömyydellä voi olla perheen elämään. Jos vanhempi puhuu negatiivisista vaikutuksista, voi se lisätä lasten ahdistusta. Älä kuitenkaan teeskentele, ettei mikään muutu. Esitä työttömyys haasteena, josta voi selvitä ja johon tarvitaan ongelmanratkaisua. Jos tiedät työttömyyden aiheuttavan muutoksia arjessa ja vaikkapa tulevissa lomasuunnitelmissa, muotoile muutokset osana ongelmanratkaisua.
Älä vähättele lasten tunteita
Kun lapset saavat kuulla vanhemman joutuneen työttömäksi, voivat he kääntää tilanteen koskemaan heitä itseään. Lasten suusta voi tulla kysymyksiä, kuten ”Voidaanko minulle silti järjestää syntymäpäiväjuhlat?” tai ”Voidaanko silti lähteä Espanjaan lomalle?” Lapsen reaktio voi vaikuttaa itsekkäältä eikä myötätuntoiselta. Onkin tärkeä muistaa, että lapselta ei voi odottaa samanlaista reaktiota kuin aikuisilta. Lapsi ei osaa vielä asettua vanhempansa asemaan. Käsittele lapsen tunteet ja reaktiot kunnioittaen niitä, ja yritä keksiä vaihtoehtoja muuttuneiden suunnitelmien tilalle.
Lähde: HuffPost
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja