Vanhempien ero tuplaa lasten äitiajan – ja isäaika romahtaa

Kuva: Unsplash/Kelli McClintock

Vaikka vanhempien ero sujuisi sopuisasti, vaikuttaa ero lapsiin monella tavalla. Tilanteessa on paljon sulateltavaa, minkä lisäksi tutut asumisjärjestelyt menevät uusiksi ja vanhempien kanssa vietetty aika muuttuu, kun vanhemmat eivät enää asukaan saman katon alla.

Kun vanhemmat eroavat, jakautuu heidän lasten kanssa viettämä aika selvästi eri tavalla. Tuore tutkimus on osoittanut, että eroperheissä lasten äitiaika lähes kaksinkertaistui, mutta isäaika pysyi minimaalisena.

Tutkimuksen alussa kaikki lapset elivät kahden vanhemman kanssa, mutta vanhempien erotessa tutkijat jakoivat lapset kahteen ryhmään. Yhdessä ryhmässä oli yhä kahden vanhemman kanssa asuvia lapsia ja toisessa eroperheiden lapsia.

Näitä ryhmiä vertailemalla havaittiin, miten ero vaikuttaa vanhempien ja lasten väliseen yhteiseen aikaan. Lasten äitiaika oli ennen eroa keskimäärin 2,5 tuntia ja eron jälkeen aika lisääntyi kahdella tunnilla. Isäaika oli ennen eroa keskimäärin 50 minuuttia ja se pysytteli eron jälkeen samana.

Kun erosta oli kulunut noin 2-4 vuotta, alkoi lasten äitiaika laskea samoihin lukemiin, jossa se oli ollut ennen eroa. Tämän taustalla voi olla se, että lasten kasvaessa he liikkuvat itsenäisemmin eivätkä kaipaa niin paljon aikaa vanhempiensa seurassa.

Tutkimus pohjautuu noin 5 000:n vuonna 2000 syntyneen australialaislapsen ja heidän vanhempiensa pitämiin päiväkirjoihin. Kun lapset olivat 4-8-vuotiaita, heidän vanhemmat pitivät yhtenä päivänä vuodessa päiväkirjaa lapsen tekemisistä 15 minuutin välein. Lasten ollessa 10-14-vuotiaita he pitivät itse vastaavaa päiväkirjaa samoilla kysymyksillä.

Isien suru lapsiajasta

Lasten ja vanhempien välisen suhteen muutoksia eron jälkeen ei ole juuri tutkittu, koska aihe on haastava tutkittavaksi. Jyväskylän yliopiston perhe- ja isyystutkimuksen dosentti Johanna Terävä pitääkin tutkimusta tervetulleena, koska aihe on erittäin tärkeä ja tutkimusta vähän.

Tuoreen tutkimuksen tulokset eivät ole Terävästä yllättäviä. Isät ovat viime vuosina ottaneet enemmän vastuuta lapsista ja kotitöistä, mutta tästä huolimatta lastenhoito ja -vastuut ovat edelleen sukupuolittuneita.

Avioeron jälkeen sukupuolittuneisuus voi tulla esille siten, että äitien lapsen kanssa viettämä aika kasvaa ja isän sekä lapsen yhteinen aika pysyy samana. Tutkimuksessa ei kuitenkaan koetettu selvittää, miksi lapsen isäaika jää niin pieneksi.

Terävä kollegoineen tutkii eron jälkeistä vanhemmuutta ja yhteisvanhemmuutta syvähaastattelujen kautta. Hän on kertonut Seuran haastattelussa, että syvähaastattelujen toistuvana teemana on ollut isien suru siitä, etteivät he saa viettää niin paljon aikaa lastensa kanssa kuin toivoisivat.

”Isyys näyttäytyy monille miehille merkityksellisenä elämänalueena ja identiteetin rakennuspalikkana ja lapsilla on oikeus viettää tasaveroisesti aikaa kummankin vanhempansa kanssa”, Terävä sanoo.

Lähde: Seura

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.