Kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus olla elämässämme läpi elämän, osa jää matkalle

Kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus olla elämässämme läpi elämän, osa jää matkalle
Kuva: Pexels/ Bahaa A. Shawqi

Ihmissuhteiden kesto elämässämme vaihtelee: on hyvin yksilöllistä, kuinka suurta vaihtuvuus on. Rauhallisemman ja tasapainoisen ihmisen ihmissuhteet kestävät keskimäärin pidempään, kuin esimerkiksi epävakaalla ihmisellä.

Osan ihmisistä valitsemme elämäämme ja osa on meille annettu joko syntymämme tai uusperheen kautta. Kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus olla elämässämme läpi elämän, osa jää pois matkan varrella.

Ihmissuhteen kestoon vaikuttavat henkilöiden ikä, aiemmat kokemukset ihmissuhteista, kummankin osapuolen mielenterveyden tilanne, erilaiset persoonallisuudet, elämäntilanne sekä molempien odotukset ja tavoitteet ihmissuhteelle – niin tiedostetut, kuin tiedostamattomatkin. Nuoruudessa ihmissuhteita sävyttävät runsas sosiaalinen kanssakäyminen ja vuorovaikutus sekä yhdessä tekeminen ja kokeminen.

Ensimmäiset ystävyyssuhteet voivat hiipua tai katketa siinä vaiheessa, kun toinen osapuoli päätyy romanttiseen suhteeseen. Viimeistään näin käy yleensä, kun toinen perustaa perheen ja toinen ei kenties halua lapsia.

Aikuisuudessa alkaneet ihmissuhteet kestävät eri pituisia aikoja, olkoon ne sitten romanttisia tai muita ihmissuhteita. Joskus henkilöiden välille kuitenkin syntyy niin syvä ystävyys, ettei sitä kaada mikään.

Tällaisessa ystävyyssuhteessa koetaan keskinäistä luottamusta, kunnioitusta ja avoimuutta. Yleensä henkilöillä on joitakin yhdistäviä tekijöitä, kuten sen hetkinen elämäntilanne ja arvomaailma. Myöhemmin elämäntilanteet voivat vaihdella, mutta ystävyys säilyy, koska se on rakennettu kestävälle pohjalle.

Jotkut ihmissuhteet sen sijaan hiipuvat tai katkeavat elämäntilanteen muuttuessa tai henkilöiden kasvaessa eri suuntiin. Se on luonnollista, eikä sitä kannata jäädä surkuttelemaan pitkäksi aikaa. Ihmisten onkin tarkoitus olla elämässämme eri pituisia aikoja ja eri tarkoituksia varten.

Pääasia on, että ymmärtää, mistä ihmissuhteessa on ollut kyse, käsittelee asian, ottaa opiksi sen, mitä mukaansa tarvitsee ja pyrkii olemaan konfliktitilanteissa se fiksu osapuoli.

Turhaa draamailua kannattaa välttää ja huolehtia siitä, että on muita kohtaan rehellinen ja reilu, mutta osaa vetää myös terveet rajat. Joskus olemme nimittäin vahingossa saattaneet päästää elämäämme niin sanottuja myrkyllisiä eli toksisia ihmisiä. Tällöin ihmissuhde on parasta katkaista fiksulla ja reilulla tavalla. Usein jätetty ihminen loukkaantuu ja voi tehdä asiasta isonkin numeron, mutta siitä ei kannata kantaa huolta eikä stressata sen enempää.

On olemassa sanonta, että kaikilla on jokin tarkoitus elämässämme: osa on meille siunaukseksi annettu ja osa opiksi. Periaatteessa se pitää paikkansa. Taustalla toimii vetovoimamme ja alitajuntamme eli vedämme puoleemme tietyntyyppisiä ihmisiä omista lähtökohdista ja haavoistamme käsin.

Jos toistuvasti vedämme puoleemme toksisia ihmisiä, kannattaa itselleen selvittää miksi ja yrittää muuttaa omaa sisäistä puhettaan. Kannattaa lakata soimaamasta itseään, päästä yli sekä parantua menneisyyden kokemuksista.

Millaisia ihmissuhteesi ovat? Onko elämässäsi toksisia ihmisiä?

Lähteet: Anna ja Verywell mind

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *