Näitä 5 asiaa ei pitäisi koskaan sanoa omalle kumppanille

Kuva: Unsplash / Afif Kusuma

Sanoilla on valtava voima. Tästä syystä olisikin hyvä pysähtyä hieman miettimään, mitä on sanomassa, jotta ei päästä sammakoita suustaan ja pahimmillaan onnistu pilaamaan omia ihmissuhteita.

Toimivan parisuhteen keskiössä on rakkauden ja luottamuksen lisäksi kommunikaatio. Omilla sanoilla voi pitää suhteen hyvinvoivana ja läheisenä, mutta myös päinvastainen on mahdollista: sanoilla voi työntää kumppania loitolle.

Sanojen haitallista vaikutusta voi estää, kun viilaa kommunikaatiotaan ja miten asioita ilmaisee. Jotta voisit onnistua tässä, ovat parisuhdeterapeutit antaneet esimerkkejä asioista, joiden sanomista kannattaa parisuhteessa välttää.

”Sinä aina…” tai ”Sinä et koskaan…”

Yleistävät tokaisut, jotka alkavat yllä mainitulla tavalla, kannattaa siivota pois. Kun on kyse ihmisten välisestä käytöksestä, saavat tällaiset yleistävät lauseet ihmisen vain sulkeutumaan tai puolustuskannalle. Jotta saisit viestisi perille vaikuttavammalla tavalla, käytä sanaa joskus. Siinä on selvä sävyero, sanotko kumppanillesi ”Sinä et koskaan kuuntele minua” vai ”Joskus tuntuu, ettet kuuntele minua”.

”No, ehkä meidän ei sitten pitäisi olla yhdessä.”

Kun tunteet käyvät kuumina ja on paha mieli, voi suustaan päästää asioita, joita ei todellisuudessa tarkoita. Yksi ääriesimerkki on uhata erolla. Jos et todella ole miettinyt suhteen päättämistä, ei tällaista asiaa pitäisi ikinä sanoa kumppanille. Se syövyttää kumppanin turvallisuudentunnetta suhteessa ja synnyttää kaunoja.

”Sinun pitäisi tehdä…”

Tällaiset tokaisut toisen valintoihin liittyen voivat aiheuttaa ongelmia. Vastaavia muotoja tästä ovat ”Sinun ei pitäisi tehdä noin” tai ”Tuo on huono idea”. Tällaiset tokaisut antavat vaikutelman, että vain sinä tiedät, mikä on hyvästä hänelle ja voit sanella hänen käytöstään ja tekojaan. Se on eri asia, jos kumppanisi kysyy mielipidettäsi johonkin päätökseen. Tuolloin voit kertoa, että ”Mielestäni…” tai ”Jos olisin sinä, niin tekisin…”, mikä jättää tilaa kumppanille olla eri mieltä.

”Jos rakastaisit minua, niin…”

Tämä on manipulointia, mutta et välttämättä tiedosta sitä itse. Käytännössä aseistat rakkautesi ja parisuhteesi tällaisella tokaisulla. Jos kumppani ei halua tehdä jotain asiaa, jota olet pyytänyt, on parempi kysyä uteliaana syytä tähän eikä syyllistää häntä. Kun tiedät syyn, voit pohtia onko kumppanin kieltäytyminen ymmärrettävää ja voit opetella kielteisen vastauksen vastaanottamista.

”Kukaan ei koskaan rakasta sinua kuin minä.”

Tämä voi ensivilkaisulla vaikuttaa jopa romanttiselta, mutta todellisuudessa se on toksinen tokaisu. Se on keino yrittää saada kumppani tolaltaan ja aiheuttaa pelkoa. Tämän tokaisun todellinen viesti on: ”Älä koskaan jätä minua tai mokaa, koska et koskaan löydä parempaa kuin minä”.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.