Luovan työn tekijän kannattaa haastaa itseään kokeilemaan työntekoa myös sellaisina ajankohtina, joiden hän on ajatellut olevan vähiten tuotteliaita. Toisinaan omat ennakko-oletukset eivät täysin pidäkään paikkaansa. Vain kokeilemalla voi selvittää, mitkä ovat juuri itselle ideaalisimmat työskentelyajankohdat päivän aikana.
Jos tekee luovaa työtä keskellä ruuhkavuosia, on tärkeää kyetä keskittymään tehokkaasti työtä tehdessä. Toiset kokevat olevansa terävimmillään aamulla, siinä missä toiset kokevat parhaimmaksi työskentelyajaksi ilta-ajan.
Nykyään monilla työpaikoilla on mahdollista valita työaika sellaiseksi, joka parhaiten sopii omaan elämänrytmiin. Tutkimuksissa on havaittu, että ympäristön sanelemien elintapojen ohella myös biologiset tekijät vaikuttavat siihen, onko henkilö aamu- vai iltaihminen. Työnantajatkin ovat havahtuneet, että työntekijä tekee parempaa tulosta, mikäli työaika on hänen omaan rytmiinsä sopiva.
Kaiken ytimessä on, että ihminen itse tiedostaa, mikä vuorokaudenaika hänelle on kaikkein ideaalisin luovan työn tekoon. Ihminen ei itse aina ole tietoinen siitä, että hän yrittää tehdä luovaa työtä itselleen epäsopivana aikana. Kannattaakin kokeilla työskentelyn aloittamista erilaisina vuorokaudenaikoina. Joskus saattaa huomata, että sellainen aika, jonka on kuvitellut itselleen vähiten sopivaksi, onkin yllättäen todella hyvä työskentelyaika.
Itseään kannattaa haastaa kokeilemaan uusia asioita
Ihminen on voinut ajatella, ettei hän pysty luovaan työhön aamuvarhaisella. Jos liukuva työaika on mahdollinen, hän on saattanut lykätä töiden aloittamista myöhempään ajankohtaan ajatellen, että tällöin on tuotteliaimmillaan ja työnteko on tehokkainta. Jos kuitenkin istahtaa kokeilumielessä koneen ääreen aikaisin aamulla, saattaa yllättäen havaita, että mieli onkin valoisuuden ja muiden tekijöiden takia niin virkeä, että työ sujuu paremmin kuin olisi uskonut.
Monet eivät kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan työaikoihinsa. Jos liukuva työaika on mahdollinen, kannattaa ehdottomasti suorittaa kokeiluja. Parhaimmillaan voi löytää uusia vuorokaudenaikoja, jolloin kykeneekin vastoin ennakko-odotuksiaan tehokkaaseen työhön.
Päivät ovat erilaisia, eikä jokainen aamu ole sellainen, että mieli toimii kirkkaasti. Jos on nukkunut huonosti edellisenä yönä, on selvää, ettei aamulla ole parhaimmillaan. Jos on mahdollista vaikuttaa työaikaansa, kannattaa silloin nukkua aamulla pidempään. Näin varmistaa sen, että pystyy kuitenkin jossain vaiheessa päivän aikana tuotteliaaseen työhön.
On selvää, että lapsiperheessä pitkään nukkuminen on ylellisyyttä, josta harvoin pääsee nauttimaan. Jos perheessä on kaksi aikuista ja toinen nukkuu huonosti, olisi hyvä, jos paremmat unet saanut pystyisi auttamaan puolisoaan ottamalla vastuulleen sellaisia aamuaskareita, jotka välttämättä eivät hänelle sinä aamuna kuuluisi. Näin puolisot voivat auttaa toinen toisiaan saamaan riittävän määrän unta, mikä auttaa molempia suoriutumaan seuraavan päivän haasteista paremmin.
Teksti: Sonja