Kinastelut sekä erilaiset ongelmat ovat monille pareille tuttu juttu. Toisinaan ongelmia kuitenkin syntyy suhteen ulkopuolisista tekijöistä, jos menneisyys ja entinen puoliso yrittävät laittaa kapuloita rattaisiin.
Parisuhteen kiemurat voivat mennä entistä monimutkaisemmaksi, jos ex-kumppani aiheuttaa draamaa sekä ongelmia. Tätä voi tapahtua etenkin silloin, jos parilla on yhteisiä lapsia eikä entinen kumppani suhtaudu positiivisesti uuteen ihmiseen, joka on tullut lasten elämään eron jälkeen.
Tilanne voi tuntua kiusalliselta ja haastavalta. Pahimmillaan se voi muuttua erittäin toksiseksi, mikä rasittaa sekä uutta suhdetta että tekee hallaa myös uusperhekuviossa mukana oleville lapsille. Vaikka vaikealle ex-kumppanille haluaisi laittaa kampoihin, ei uuden kumppanin kannata puuttua tilanteeseen.
”Ensinnäkin kumppanisi voi kokea, että teet tilanteesta hankalamman, koska kumppanisi voi kokea tilanteen vaikeaksi jo valmiiksi exänsä kanssa”, seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Rhian Kivits selittää.
”Kumppani voi tuntea olonsa myös kahteen suuntaan revityksi ja syylliseksi, koska hän voi tuntea velvollisuutta tukea sinua, mutta hänen on huomioitava myös lasten tunteet”, hän jatkaa.
Lisäksi Kivitsin mukaan saatat vain hukata aikaasi valittamalla kumppanisi exän käytöksestä, mikä voi tuntua negatiiviselta ja loitontaa sinua omasta parisuhteestasi. Parasta siis olisikin jättää ex-kumppanin tekemiset huomiotta ja olla ajautumatta draamaan, jota hän yrittää luoda ja sen sijaan muistaa seuraavat kolme Kivitsin neuvoa:
Kommunikoi kumppanisi kanssa
Sinun täytyy keskustella tilanteesta kumppanisi kanssa ja selvittää, miten hän suhtautuu asioihin. Kysy, millaisen roolin hän toivoo sinun ottavan exän suhteen, miten paljon hän haluaa sinun kommunikoivan ex-kumppanin kanssa ja missä rajat menevät. On tärkeää, että olette pariskuntana samalla sivulla.
Pysy erossa draamasta
Yritä pysyä erossa ex-kumppanin synnyttämästä draamasta, ellei ilmene tarvetta puolustaa itseäsi ja mainettasi. Jos olet ex-kumppanin kanssa yhteyksissä ja tilanne vaikuttaa olevan kärjistymässä riidaksi tai draamaksi, lähde tilanteesta pois.
”On parempi olla tilanteessa se fiksu aikuinen, koska sitten sinua ei voida syyttää ongelmien luomisesta”, Kivits huomauttaa.
Pidä mölyt mahassasi sosiaalisessa mediassa
Älä vuodata kinasteluja tai kritisoi kumppanisi entistä sosiaalisessa mediassa. Tällä voi olla vain kiusallisia seurauksia ja perhe sekä ystävät voivat kokea tarvetta valita puolia. Älä seuraa kumppanisi entistä sosiaalisen median kanavissa. Tämä on hyvä muistaa etenkin silloin, jos hän mielellään jakaa piikittelyä omissa kanavissaan.
Lähde: Metro
Teksti: Miia