Oletko sinä joskus vaistonnut kateutta ympärilläsi?

a close up of a person with blue eyes
Kuva: Alexandru Zdrobău

Kateus on yleinen tunne ihmisten keskuudessa. Jokainen varmasti huomaa joskus kadehtivansa jotakuta toista. Usein ihminen pystyy piilottamaan kateuden tunteensa varsin hyvin kateuden kohteelta. Toisinaan tämä ei kuitenkaan onnistu ja kateuden kohde tiedostaa toisen kadehtivan häntä. Oletko sinä joskus vaistonnut, että joku kadehtii sinua?

Ihmiset voivat kadehtia toisia monista syistä. Ihmiset toivovat elämältään eri asioita ja jos nämä asiat eivät omassa elämässä toteudu, saattaa helposti tulla kadehtineeksi ihmistä, joka elää sellaista elämää, jollaisesta itse haaveilee.

Esimerkiksi lapsettomuus on asia, joka usein herättää kateuden tunteita tahattomasti lapsettomissa ihmisissä. Jos vuosikausia yrittää tulla raskaaksi siinä onnistumatta ja samaan aikaan tutut ympärillä perustavat perheitään, voi kateuden tunnetta olla vaikea tukahduttaa. Erityisen pahalta voi tuntua, jos läheiset ystävät kai sukulaiset saavat lapsia, kun itse joutuu kuukausi toisensa jälkeen pettymään. Tällaiset tuntemukset ovat täysin normaaleja, eikä niitä tarvitse hävetä.

Hyvän ystävän raskaus voi aiheuttaa lapsettomalle voimakasta ahdistusta

Joskus vanhempi saattaa vaistota lapsettoman ystävän kateuden tunteen. Tilanne voi olla hyvin vaikea varsinkin silloin, jos kyseessä on läheinen ystävyys. Raskausaikana on ihanaa, jos läheiset ystävät voivat olla tukena. Jos ystävä kärsi lapsettomuudesta, on ymmärrettävää, että hänen on hyvin vaikeaa olla tukena raskaana olevalle ystävälleen. Näissä tilanteissa molemmilta vaaditaan paljon ymmärrystä.

On helppo ajatella, että toisen tulisi olla pyyteettömästi iloinen ystävänsä onnesta tuntematta kateuden tunteita. Raskaana oleva ystävä saattaa kokea loukkaavana sen, ettei lapseton ystävä voi olla hänen tukenaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, ettei tahattomasta lapsettomuudesta kärsivä useinkaan voi kateuden tunteilleen mitään. Jos kateuden tunteen voisi sammuttaa halutessaan, moni ihminen varmasti tekisi niin. Valitettavasti tällaista mahdollisuutta ei ole.

Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja

Toinen yleinen kateuden aiheuttaja on ihmissuhteet. Jos itsellä ei ole seurustelukumppania, voi olo olla haikea katsoessa yhdessä liikkuvia pariskuntia. Jos kaikki ystävät seurustelevat, tämä saattaa aiheuttaa ahdistusta esimerkiksi tilaisuuksissa, joissa muut ovat paikalla kumppaninsa kanssa. Toisinaan myös muiden ihmisten suhteet vanhempiinsa ja muihin läheisiin saattavat aiheuttaa kateutta. Jos suhteet omiin vanhempiin ovat huonot, saattaa mieltä kirpaista nähdä läheisten ystävien viettävän laatuaikaa omien vanhempiensa kanssa.

Ihminen voi tuntea voimakasta syyllisyyttä kateuden tunteestaan. Usein myös kateuden kohde vaistoaa, ettei kaikki ole kunnossa, vaikka kateellinen ihminen pyrkisi piilottamaan tunteensa. Oletko sinä kokenut tilanteen, jossa vaistoat jonkun kadehtivan sinua?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.