Uutta tietoa perhekäsityksestä: Ystäväkin voi olla perhettä

group of person eating indoors
Kuva: National Cancer Institute

Miten määritellään perhe? Kielitoimiston sanakirja kertoo, että perhe on yhdessä asuvien ihmisten ryhmä, jonka tavallisesti muodostavat avio- tai avopari tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevat henkilöt sekä heidän lapsensa, yksinhuoltaja lapsineen tai lapseton pariskunta.

Moni mieltää perheen ydinperheeksi, jolla tarkoitetaan vanhemmista ja lapsista koostuvaa perhettä. Tuore väitöstutkimus tuo kuitenkin uutta tietoa heteroavioliitossa elävien perhekäsityksistä sekä kokemuksista liittyen perhe- ja ystävyyssuhteisiin.

Yhteenkuuluminen läheisten ihmisten kanssa rakentuu monimutkaisilla tavoilla, joissa avioliittoinstituutio ei välttämättä ole se määrittävin tekijä. Avioliitossa elävien perhekäsitykset muotoutuvat lähtökohtaisesti puolison ja mahdollisen lapsen varaan, mutta ne laajenevat myös ydinperheen ulkopuolelle.

Tutkimuksessa ilmenee, että perheeseen katsottiin kuuluviksi usein omat vanhemmat, osa sisaruksista tai läheisen ystävän, toisinaan myös sisaruksen puolison. Näin perhettä koskeva yhteiskunnallinen muutos ulottuu myös perinteisissä perhetilanteissa eläviin.

”Tutkimukseen osallistuneista pariskunnista yhdenkään kohdalla puolisoiden käsitykset perheeseen kuuluvista ihmisistä eivät olleet samanlaisia. Tämä osoittaa, että käsitys perheestä muodostuu yksilöllisesti”, väitöskirjatutkija Aino Luotonen Helsingin yliopistosta kertoo.

Jaettu lapsuus sisarussuhteiden kannattelijana

Tutkimus osoittaa, että perheellisten aikuisten elämään mahtuu henkilökohtaisia ystävyyksiä ja sellaisia ystävyyksiä, joita ylläpidetään yhdessä puolison kanssa. Myös sisarukset voivat olla läheisiä ystäviä, vaikka suhteet ystäviin ja sisaruksiin eroavatkin toisistaan.

Sisarussuhteiden läheisyys perustuu usein jaetulle lapsuudelle ja perheyhteydelle. Luotonen toteaa, että aikuisuudessa sisarussuhteet voivat olla jännitteisiä tai etäisiä, mutta lapsuudenperhe ja laajempi sukulaisten piiri tukevat näidenkin sisarussuhteiden jatkumista.

”Ystävyyssuhteissa tällaista laajempaa, suhdetta kannattelevaa yhteisöä ei usein ole, ja ystävyyssuhdetta on vaalittava monin tavoin”, hän kuvailee.

Väitöstutkimuksessa selvitettiin, missä määrin heteroavioliitto perhemuotona määrittää sitä, keiden ihmiset ajattelevat kuuluvan perheeseensä, ja millaiset perhekäsitysten variaatiot ovat mahdollisia ydinperheessä elävillä. Tutkimusaineisto kerättiin 16 avioparilta, jotka olivat ensimmäisessä heteroavioliitossaan. Iältään osallistujat olivat 26-41-vuotiaita ja 12 parilla oli lapsia.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.