Nämä 4 tekoa auttavat toipumaan burnoutista työnteon ohessa

Nämä 4 tekoa auttavat toipumaan burnoutista työnteon ohessa
Kuva: Anete Lūsiņa

Burnout, eli loppuunpalaminen tai työuupumus, on verrattain yleistä. Tutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen on kokenut työuupumusta.

Burnoutille on ominaista uupumusasteinen väsymys, kognitiiviset vaikeudet, kyynistynyt asenne työtä kohtaan sekä heikentynyt ammatillinen itsetunto. Burnoutin oireet voivat muistuttaa stressiä, mutta burnout syntyy stressin ja kuormittavan tilanteen pitkittyessä.

Burnoutista toipuakseen voi joutua sairauslomalle, mutta kaikilla se ei välttämättä ole mahdollista. Miten omaa toipumista voi tällaisessa tilanteessa edistää? Apua saa esimerkiksi seuraavilla neljällä tavalla.

Määrittele uudelleen se, mikä tuntuu sinusta nyt todella hyvältä

Mieti, mitä uralla menestyminen tarkoittaa sinulle tällä hetkellä ja voitko tehdä muutoksia työarkeesi. Onko sinun välttämätöntä tehdä töitä työpaikalla? Kaikilla ei ole etätyömahdollisuutta ja joillakin se voi tarkoittaa, ettei ylennys ole mahdollinen, jos töitä tekee kotoa käsin. Jos kuitenkin etätyö tuntuisi itsestä paremmalta vaihtoehdolta, ovat uratavoitteesi voineet muuttua. Puhu esihenkilösi kanssa tuntemuksistasi ja ajatuksistasi ja yrittäkää yhdessä löytää ratkaisu tilanteeseen. Miten voisit kokea enemmän intoa työtäsi kohtaan?

Vietä aikaa työkavereidesi kanssa

Jos olet työpäivän aikana paljon yhteydessä työkavereihisi viesteillä ja puheluilla, koeta lisätä kasvokkain keskustelun mahdollisuuksia. Kun vietät aikaa työkavereidesi kanssa, auttaa se sinua laittamaan kampoihin halulle vetäytyä omaan maailmaan, mikä on klassinen burnoutin oire. Käy työpäivän aikana kollegan työpisteellä kysymässä neuvoa tai lähtekää yhdessä lounaalle.

Mieti ennen kuin toimit

Jos olet halukas vaihtamaan työpaikkaa, mutta et tiedä mihin lähtisit, pysähdy hetkeksi. Nykyinen työsikin voi olla pelastettavissa. Sanotaan, että jos et kestä kuumaa, pysy poissa keittiöstä, mutta entä jos vain vähennetäänkin keittiön lämpöasteita? Pohdi, miksi työsi tuntuu epätyydyttävältä, mistä tunteesi kumpuavat ja miten tilanteen voisi ratkaista. Onko sinulla liikaa työtehtäviä? Etkö koe saavasi arvostusta tarpeeksi? Puhu esihenkilöllesi, jos työmääräsi tuntuu liian isolta tai jos kaipaat lisää haasteita. Jos muutoksia tehtyäsikin tunnet edelleen halua vaihtaa työpaikkaa, voit alkaa etsiä uutta työtä.

Hetki hauskanpitoa

Ole realistinen, kun aikataulutat työpäivääsi ja muista pitää myös taukoja. Sisällytä työpäiviin 15 minuutin tauko, jonka aikana teet jotain kepeää tai rentoa. Anna itsellesi lupa ajatella kaikkea muuta kuin töitä 15 minuutin ajan. Tämä voi antaa sinulle uutta virtaa, saat hetken hengähtää ja tartut sen jälkeen työtehtäviin innokkaammin. Säännölliset pienet tauot ovat oiva tapa laittaa burnoutille kampoihin.

Lähde: Good Housekeeping

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *