Millainen on toisia nimimerkin takaa haukkuva ihminen?

woman holding silver iPhone 6
Kuva: Firmbee.com

Miksi jotkut ihmiset nauttivat päästessään keskustelufoorumilla nimimerkin takaa haukkumaan julkisuuden henkilöitä tavalla, jolla kukaan ei kehtaisi omalla nimellään kirjoittaa? Voivatko nämä ihmiset omassa elämässään niin pahoin, että toisten haukkuminen on ainoa keino helpottaa omaa oloa?

Erotilanteet ovat tästä hyvä esimerkki. Jos tunnettu julkisuuden henkilö eroaa, keskustelufoorumit täyttyvät nopeasti negatiivisista kommenteista ja spekulaatioista eroon johtaneista syistä. Jokainen eronnut tietää, että eroprosessi on äärimmäisen raskas jo ilman tällaista painolastia. Julkisuuden henkilö on ihminen siinä missä muutkin. Kenestäkään ei ole mukavaa lukea itsestään negatiivisia julkisia kirjoituksia.

Jos laitamme hakukoneeseen oman nimemme, suurin osa meistä “tavallisista” ihmisistä on tottunut siihen, että tulosten joukossa ei ole mitään hävettävää. Miltä sinusta tuntuisi, jos omalla nimellä löytyykin satoja linkkejä keskusteluihin, joissa meitä haukutaan estoitta, emmekä itse voi tehdä mitään sille. Google ei reagoi yksittäisten ihmisten pyyntöihin poistaa kaikkea itsestä kirjoitettua negatiivistä tekstiä, mikä tarkoittaa, että sisältö jää nettiin pitkiksi ajoiksi. Osa kirjoituksista siivotaan pois ajan saatossa, mutta osa teksteistä ei koskaan poistu.

“Julkisuuden henkilö on itse valinnut osansa”-kommentti

Haukkumista puolustellaan usein sanomalla, että ihminen on itse valinnut tulla julkisuuteen ja että siksi hänen tulisi kestää arvostelua. Asiallinen arvostelu on täysin hyväksyttävää, mutta asiaton haukkuminen on aivan eri asia. Toisen haukkuminen ja kiusaaminen kertoo enemmän haukkujasta kuin haukuttavasta. Nykypäivän raaistunut nettikiusaaminen avaa silmämme surullisella tavalla siihen, kuinka osa ihmisistä voi henkisesti niin pahoin, että ainoa keino saada hyvän olon tunnetta ja “voimaantumista” on kirjoittaa pahaa toisista somessa.

Säälimättömän somekiusaamisen arkipäiväistyessä moni ihminen, jota politiikka kiinnostaa ja jolla olisi aidosti hyviä ajatuksia yhteiskunnan asioiden parantamiseksi, saattaa jättäytyä suosiolla sivuun nähdessään, minkälaiseen hirvittävään someryöpytykseen ja henkiseen paineeseen nykypäivän poliitikot joutuvat. Tästä kärsii viime kädessä koko maa.

Onneksi on paljon myös sellaisia ihmisiä, jotka ymmärtävät, että raaka somekiusaaminen on toisen henkistä vahingoittamista. Moni vanhempi osaa siirtää tämän fiksun ajattelutapansa myös lapsilleen. Sen sijaan kotona julkisuuden henkilöitä haukkuvat vanhemmat opettavat oman negatiivisen asennoitumisensa myös lapsilleen. Pahimmassa tapauksessa vanhempi kirjoittaa haukkumaviestiä keskustelufoorumille siten, että lapsi vieressä näkee tilanteen. Jos lapsi osaa jo lukea, ei häneltä jää huomaamatta vieressä istuvan vanhemman kirjoittelu esimerkiksi tabletilla sohvalla. Vanhemman esimerkki vaikuttaa siihen, minkälainen aikuinen lapsesta kasvaa.

Moni vanhempi ei ymmärrä, että hän toimii jokaisena hetkenä esimerkkinä omille lapsilleen siitä, kuinka aikuinen ihminen toimii yhteiskunnassa. Tulevaisuuden yhteiskunnasta tulee sellainen, minkälaiseksi lapsemme sen rakentavat. Äänestämisen ohella jokaisen vanhemman on mahdollista vaikuttaa tulevaisuuden maailman asioihin myös lapsensa kautta.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.