Lapsi voi joutua ryöstön kohteeksi vaatteidensa takia

woman with sunglasses standing outdoor during daytime
Kuva: Katsiaryna Endruszkiewicz

Viime aikoina on uutisoitu paljon nuorten tekemistä ryöstöistä. Kohteeksi voivat joutua lapset ja nuoret, joilla on merkkivaatteita tai arvokkaan näköinen puhelin. Pelon ei saa antaa hallita elämää, mutta nykymaailmassa on myös hyvä varautua ennalta odottamattomiin tilanteisiin. Kuinka vanhempien kannattaisi puhua lapsille ja nuorille siitä, miten toimia, jos kohdalle osuu joukko nuoria pahat mielessä?

Nuorten tekemät ryöstöt ovat lisääntyneet viime vuosina voimakkaasti. Jos joukko nuoria näkee yksinäisen nuoren, jolla on merkkivaatteita, ryöstö saatetaan tehdä jopa keskellä kirkasta päivää. Ryöstön uhriksi joutuminen on aina suuri järkytys uhrille, oli kyseessä sitten aikuinen, lapsi tai nuori.

On tärkeää muistaa, ettei ole koskaan uhrin syy, että joutuu ryöstön kohteeksi. Jos lapsi kulkee kadulla onnellisena uusista merkkivaatteistaan, ei ole reilua, että hänen pitäisi samaan aikaan olla peloissaan ja varuillaan siitä, tuleeko joku varastamaan vaatteet hänen päältään. Jokaisella pitäisi olla oikeus liikkua turvassa haluamallaan tavalla pukeutuneena.

Samaan aikaan moni vanhempi lukee huolestuneena viimeaikaista uutisointia nuorten ryöstöjen lisääntymisestä. Oman lapsen hyvinvointi on vanhemmalle aina prioriteetti. Siksi moni vanhempi ei voi välttyä ajattelemasta, voiko oman lapsen kohdalle osua tämän ulkona liikkuessa joukko nuoria, joilla on pahat mielessä. Vanhempi voi kokea tärkeäksi puhua lapsen kanssa etukäteen tällaisesta mahdollisuudesta, jotta lapsi tietää, kuinka tulee toimia, jos tilanne osuu kohdalle.

Lasta ei kannata liikaa pelotella etukäteen mahdollisilla uhkakuvilla, se vain turhaan hermostuttaa häntä. Tarkoitus ei ole saada lasta pelkäämään yksin liikkumista. Maailmassa on kaikenlaisia vaaroja eikä kaikkeen voi varautua etukäteen. Elämää pitää uskaltaa myös elää.

Mahdollisista tilanteista kannattaa keskustella etukäteen

On tärkeää, että muuttuvassa maailmassa kasvavat lapset ymmärtävät, millaisia riskejä elinympäristössä voi olla. Tietyillä alueilla voi olla suurempi todennäköisyys joutua ryöstön uhriksi kuin toisilla. Lapsen kanssa voi ottaa puheeksi, kuinka toimia, jos esimerkiksi levottomaksi tiedetyllä asema-alueella vieraita nuoria tulee hänelle juttelemaan.

Uutisissa on kuvattu tilanteita, joissa vieras nuorisojoukko on ensin kysynyt lapselta, ovatko hänen vaatteensa aitoja merkkivaatteita. Näissä tapauksissa kannattaa vastata, että eivät ole. Tämä saattaa vähentää ryöstöaikeita, sillä vaikka kysyjä ei uskoisikaan välttämättä vastausta, ryöstöön sisältyvää riskiä kiinnijäännistä ei välttämättä haluta ottaa, jos on epäilys siitä, että saalis ei olekaan aito merkkituote.

Lasta voi myös neuvoa hakeutumaan pois kysyjien läheisyydestä aikuisten läheisyyteen, jos heitä on paikalla. Lapsi voi myös soittaa vanhemmille tai hätätapauksessa hätäkeskukseen, jos hän tuntee olonsa hyvin turvattomaksi. Näitä asioita on hyvä käydä lapsen kanssa etukäteen läpi, kuitenkin siten, ettei lapseen istuta pelkoa normaalia ulkonaliikkumista kohtaan.

Teksti: Sonja

1 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.