Lopeta onnellisuuden tavoittelu – onni on tässä ja nyt!

Lopeta onnellisuuden tavoittelu – onni on tässä ja nyt!
Kuva: Sasha Freemind

Moni ajattelee, että kun tietyt asiat ensin toteutuvat tulevaisuudessa, vasta sen jälkeen voi olla onnellinen. Näihin asioihin saattaa kuulua tavoitteiden saavuttaminen työelämässä, tietty lapsiluku tai muu vastaava asia. Kun oivaltaa, että onni on tässä ja nyt, voi lopettaa onnellisuuden tavoittelemisen ja keskittyä nauttimaan tästä hetkestä.

Ihmiselle on tyypillistä ajatella, että asiat voisivat aina olla paremmin. Vaikka periaatteessa elämässä kaikki on hyvin, mielessä voi olla tyytymättömyyttä. Omaa elämäänsä haluaisi muuttaa, vaikkei välttämättä edes tiedä tarkalleen, millainen muutos tekisi onnelliseksi. Monesti ihminen ei osaa arvostaa elämässään olevia hyviä asioita. Jos läheiset ovat elossa, terveitä ja voivat henkisesti hyvin, on jo monia syitä olla kiitollinen. Jos oma terveys on hyvä, työ on mielekästä ja taloustilanne kunnossa, on jo todella paljon syitä onneen.

Monien ihmisten elämässä jokin edellä mainituista asioista ei toteudu. Jos pitää onnellisuuden mittarina sitä, että jokaisen asian on toteuduttava samanaikaisesti, ei välttämättä voi viettää kovin pitkää aikaa onnellisena, koska aina on jonkinlaisessa odotustilassa. Kannattaisi ajatella, että suurimmalla osalla ihmisistä asiat eivät toteudu samanaikaisesti. Kun ymmärtää, että ei kannata kuluttaa elämäänsä “täydellisen” elämäntilanteen odottamiseen, on jo ottanut ison askelen kohti todellista onnellisuutta.

Onnellisuus riippuu monista asioista – Tuuriakin on joskus mukana

Kun kadulla kävellessä näkee laitapuolen kulkijoita, ei useinkaan tule ajatelleeksi, että moni heistä on jossain vaiheessa voinut olla täysin erilaisessa tilanteessa. Ihmisellä on voinut olla työ, avioliitto ja lapsia, oma koti ja terveys kunnossa. Ulkoisesti kaikki onnen elementit ovat siis saattaneet olla olemassa. Jos ihminen kuitenkin kohtaa samaan aikaan useampia tragedioita, tämä voi suistaa elämän nopeasti täysin raiteiltaan.

Jos samanaikaisesti tulee avioero, terveyshuolia ja vielä työttömyys kaiken päälle, vahvinkin ihminen voi ahdistua ja masentua taakan alla. Jos ihmisellä ei ole turvaverkkoja, masennus saattaa pitää häntä pitkään otteessaan. Toiset yrittävät lääkitä masennusta alkoholilla tai muilla päihteillä, vaikka itsekin tietävät, ettei tämä ole pidemmän päälle viisasta. Jos elämä kerran on lähtenyt raiteiltaan, takaisin raiteille pääsy voi olla hyvin vaativa prosessi.

Tällaisia asioita pohtiessa ymmärtää, että tavanomainen arki murheineen ja huolineen saattaakin lopulta olla varsin hyvää elämää. Sanotaan, että onnellisuuden salaisuus on siihen tyytyminen, mitä omassa elämässä on sen sijaan, että jatkuvasti toivoisi itselleen lisää. Kun tätä tarkemmin ajattelee, ymmärtää, että itse asiassa tämänkaltainen ajattelu on varmin tie onnellisuuteen.

Verywell Mind- sivustolta voi lukea vinkkejä siitä, kuinka konkreettisilla teoilla ja muutoksilla omassa ajattelussa voi lisätä omaa onnellisuuttaan.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *