Mitkä syyt johtavat eroon pikkulapsivaiheen aikana?

Kuva: Pexels/ RDNE Stock project

Perheiden hajoaminen on monimutkainen ja valitettavan yleinen ilmiö nykymaailmassa. Suomessa noin puolet avioliitoista päätyy eroon. Luku on suurempi, kun lasketaan mukaan avoliitot, jotka hajoavat. Parisuhde on erityisen koetuksella pikkulapsivaiheen aikana. Noin 30 000 lasta kokee vuosittain vanhempien eron.

Järjestöjen teettämästä kyselystä selviää, että yli puolet pienten lasten vanhemmista on miettinyt eroa nykyisessä parisuhteessaan. Erityisen kriittinen vaihe parisuhteelle on vauvavuoden jälkeinen aika.

Mitkä tekijät vaikuttavat erojen taustalla pikkulapsivaiheessa?

1. Yhteisen ajan puute

Ehkäpä tunnetuin syy pikkulapsivaiheen eroihin on yhteisen ajan puute. Varsinkin pienet lapset vievät vanhempien ajan ja energian. Parisuhde jää taka-alalle ja pariskunta etääntyy toisistaan.

2. Kasvavat odotukset vanhemmuudesta

Nykypäivän vanhemmuuteen liittyy korkeita odotuksia. Vanhemmat saattavat kokea paineita olla täydellisiä vanhempia ja tasapainottaa työ- ja perhe-elämää. Tämä voi aiheuttaa ristiriitoja ja konflikteja pariskunnan välille, erityisesti jos heillä on erilaiset näkemykset siitä, mikä on oikea tapa kasvattaa lapsia.

3. Käytännön elämän haasteet

Kotityöt lisääntyvät pikkulapsivaiheessa: pyykkivuori on valtava ja keittiö on aina sekaisin. Tilanne on hankalampi jos molemmat vanhemmat käyvät samaan aikaan töissä, mikä on monissa perheissä taloudellinen pakkorako. Kotityöt jäävät helposti naisten harteille, mikä voi aiheuttaa eripuraa.

4. Taloudelliset haasteet

Pienten lasten vanhemmuus voi asettaa taloudellisia ja käytännön haasteita. Lapsiperheissä voi olla tarve suuremmalle asunnolle, lisääntyneet päivähoitokustannukset ja muut menot, jotka lisäävät taloudellista stressiä.

5. Kommunikaatio-ongelmat

Pienten lasten vanhemmuus voi olla haastavaa ja vaativaa. Vanhemmat voivat kokea stressiä ja uupumusta, mikä vaikuttaa heidän keskinäiseen kommunikaatioonsa. Arjen pyörittämisen paineet, univaje ja lapsiin liittyvät huolenaiheet voivat vaikeuttaa avointa ja rakentavaa keskustelua. Kommunikaatio-ongelmien kärjistyessä pariskunnat voivat ajautua etäämmälle toisistaan, mikä lisää erojen riskiä.

6. Läheisyyden puute

Kiire, stressi ja väsymys aiheuttavat sen, että läheisyys häviää parisuhteesta pikkuhiljaa: yhtäkkiä huomaa, että lähtö- ja yösuukot jäävät antamatta ja kuhertelu on historiaa. Läheisyyden saaminen takaisin parisuhteeseen voi olla ison työn takana.

Pariskuntia pitää yhdessä yhteiset lapset ja sitoutuneisuus parisuhteeseen. Silti kyselyihin vastanneista joka neljäs oli eronnut lasten ollessa pieniä. Eron taustalla oli edellä mainitut syyt ja joillakin henkinen tai fyysinen väkivalta.

Parisuhdetta ei tulisi jättää huomiotta edes pikkulapsivaiheessa. Pienien tekojen avulla parisuhteen voi saada kukoistamaan väsymyksestä ja aikapulasta huolimatta. Parisuhteen kannalta pikkulapsivaihe on haastavaa, mutta myös antoisaa, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru. Kuitenkin tutkimusten mukaan tyytyväisyys parisuhteeseen heikkenee pikkulapsiperheissä. Siitä kertoo myös avioerotilastot. Parisuhteen hoitamisen keinoja voit lukea täältä.

Oletko huomannut, että pikkulapsivaiheessa tapahtuu paljon eroja? Mitkä syyt ovat sen taustalla?

Lähteet: Etelä-Suomen Sanomat, MLL, STT Info

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.