Nuori voi syyllistyä huomaamattaan kunnianloukkaukseen

woman in white long sleeve shirt holding gold iphone 6
Kuva: Vladimir Fedotov

Nuori ei välttämättä hahmota, minkälainen puhe sosiaalisessa mediassa katsotaan lain silmissä kunnianloukkaukseksi. Aikuisetkin kommentoivat välillä somessa alatyylisesti ajattelematta asiaa kummemmin. Jos loukkaa toista ja toinen päättää nostaa oikeusjutun, saattaa loukkaajalle tulla yllätyksenä, että oikeus voi päätyä tuomion kannalle. Lapsille kannattaakin opettaa jo varhaisessa vaiheessa, että somessa pätevät samat kohteliaisuussäännöt kuin elävässä elämässäkin.

Vanhempien kannattaa puhua lapsille ja nuorille siitä, millaiset asiat katsotaan lain silmissä kunnianloukkaukseksi. Nuoret voivat helposti laukoa netissä kommentteja, joiden he eivät itse tiedosta olevan kunnianloukkauksia. Ryhmäpaine saa ryhtymään mukaan jonkun mollaamiseen keskusteluryhmissä. Saatetaan ajatella, ettei kukaan koskaan saa tietää kommentoijan todellista henkilöllisyyttä. Tällainen ajattelu voi pidemmän päälle saada nuoren suuriin hankaluuksiin.

Kynnys viedä asiaa eteenpäin voi olla kirjoittelun kohteelle korkea

Monesti kunnianloukkauksen uhri ei jaksa lähteä viemään asiaa eteenpäin, eikä solvauskommenttien kirjoittajalle tule teoistaan minkäänlaista seuraamusta. Jos kirjoittelija on nuori ihminen, joka ei ole perillä lainsäädännöstä, hän voi kuvitella, ettei nettikommentoinnilla ole koskaan mitään seuraamuksia. Tuudittautuessaan väärään turvallisuudentunteeseen hän saattaa jatkaa samanlaista kommentointia myös aikuisena. Silloin pahimmillaan voi käydä niin, että epähuomiossa kirjoitettu negatiivinen kommentti toisesta henkilöstä voi johtaa käräjille ja pahimmillaan suurin korvauksiin.

Jos vanhemmat jo hyvissä ajoin selittävät omalle nuorelle, minkälainen somekäytös on viisasta ja mikä taas ei, nuori ei niin helposti epähuomiossa hankkiudu vaikeuksiin somessa. Vanhempien esimerkki on tässäkin asiassa hyvin voimakas. Jos kotona puhutaan näistä asioista ja selkeästi tuomitaan nettikiusaaminen ja muu loukkaava käytös, on todennäköisempää, että nuori ei tällaiseen toimintaan koskaan ryhdy.

Kerran somessa, aina somessa

Lähtökohtana kannattaa pitää ajatusta, että mitä tahansa someen laittaa, se ei sieltä koskaan tule häviämään ja saattaa riittää langattavaan tuomioon, vaikka aikaa olisi kulunut kommentin kirjoittamisesta. Keskustelupalstojen sisällön perusteella tätä eivät monet aikuisetkaan tunnu ymmärtävän. Jotkut tuntuvat ajattelevan, että loukkaavien kommenttien paljous jotenkin suojaisi kommentoijaa. Jos palsta on täyttä herjaavia kommentteja, saattaa olla helppoa ajatella, että ei omaa kommenttia sieltä nosteta esiin. Tähän ei kuitenkaan kannata luottaa.

Vaikka ihminen luulee kommentoivansa anonyyymisti, sivuston ylläpitäjillä on paljon keinoja, joiden avulla voi saada selville, mistä kommentti on lähetetty. Nuorille kannattaa painottaa tätä. Samat säännöt, jotka pätevät keskustelupalstoilla, pätevät myös henkilökohtaisessa viestinnässä. Henkilökohtaisia viestejä lähetettäessä ei jää epäilystä siitä, kuka ne on kirjoittanut. Tämä unohtuu monesti esimerkiksi nuorilta nettikiusaajilta, jotka haukkuvat muita erilaisissa nuorille suunnatuissa pikaviestipalveluissa.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.