Sateenkaariperheiden lapset eivät voi muita huonommin

woman carrying baby with two ladies beside her smiling
Kuva: Alexander Grey

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sateenkaariperheessä kasvaneet lapset voivat yhtä hyvin kuin muunlaisissa perheissä kasvaneet lapset. Miksi kahden samaa sukupuolta olevan vanhemman perheessä yhä joudutaan selittelemään tilannetta ulkopuolisille?

Kahden samaa sukupuolta olevan vanhemman perheet ovat yleistyneet verrattuna entisaikoihin, mutta silti perheitä saatetaan yhä tuijottaa kadulla tuomitsevasti ja heihin suhtautua muutoinkin epäluuloisesti. Jotkut ihmiset ilmoittavat olevansa suvaitsevaisia, mutta käytännössä kuitenkin tuomitsevat erilaiset perheet.

Edistystä on tapahtunut paljon viime vuosien aikana. Aiemmin sateenkaariperheisiin suhtauduttiin huomattavasti nykyistä ennakkoluuloisemmin ja lapsen riski joutua koulukiusatuksi oli suuri. Nykyään maailma on muuttunut suvaitsevaisemmaksi, eikä ihmisen enää tarvitse samalla tavalla häpeillä seksuaalista identiteettiään. Tästä huolimatta ennakkoluulot toisinaan istuvat tiukassa.

Jotkut kritisoijat ovat sitä mieltä, että lapselle on haitallista, mikäli hänen perheessään ei ole perinteiseen tyyliin isää ja äitiä. Monet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei tällaisessa kritiikissä ole mitään pohjaa. Päinvastoin, lapsi saattaa toisinaan saada jopa etua siitä, että hän viettää lapsuutensa sateenkaariperheessä.

Forbesin sivuilla kerrotaan tutkimuksesta, jossa havaittiin, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapset voivat yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin eri sukupuolta olevien vanhempien kasvattamat lapset. Tutkijat spekuloivat, että samaa sukupuolta olevat vanhemmat ovat usein suvaitsevaisia erilaisia ihmisiä kohtaan, minkä seurauksena lapsistakin kasvaa suvaitsevaisempia. Suvaitsevaisuudesta on monenlaista etua ihmiselle hänen toimiessaan yhteiskunnassa. Suvaitsevaista ihmistä myös arvostetaan enemmän kuin suvaitsematonta henkilöä. Muiden ihmisten arvostus lisää ihmisen onnellisuuden tunnetta.

Toisaalta tutkijat myös varoittavat siitä, että sateenkaariperheessä kasvanut lapsi saattaa joutua syrjinnän kohteeksi perhetaustansa takia. Seksuaalivähemmistöihin liittyvä stigma voi aiheuttaa lapselle henkistä ahdistusta, jos hän kokee perheen olevan erilainen kuin muilla. Lapsi saattaa myös joutua helpommin kiusaamisen kohteeksi koulussa. Toki silmätikuksi voi joutua monista muistakin syistä kuin vanhempien seksuaalisen suuntautumisen takia.

Asenteet muuttuvat hitaasti, mutta varmasti

Viime vuosina sateenkaariperheiden vanhemmat ovat uskaltaneet avoimemmin kertoa ympäristölle seksuaalisesta suuntautumisestaan, siinä missä aiemmin asiaa ehkä pyrittiin enemmän salailemaan. Avoimuudella voi vaikuttaa ympäristön mielipiteisiin. Pikkuhiljaa yhteiskunta alkaa näkemään myös sateenkaariperheet samanlaisena perheyksikkönä kuin muutkin perheet.

Jokainen voi omalta osaltaan myötävaikuttaa siihen, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapset saavat kasvaa vapaana ennakkoluuloista ja stigmasta. Jos eri sukupuolta olevien vanhempien perheessä lapsille kerrotaan avoimesti myös toisenlaisista perheistä, lapsista kasvaa suvaitsevaisia ihmisiä, minkä ansiosta kehitys kulkee nopeammin kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa kaikenlaiset perheyksiköt hyväksytään ennakkoluuloitta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.