Oletko kohdannut empatiataidottoman lääkärin?

boys green crew-neck shirt
Kuva: CDC

Oman lapsen sairastuminen on aina vanhemmalle tuskallinen kokemus. Jos kyse on vakavasta sairaudesta, tilanne voi olla hyvin ahdistava. Lievempienkin sairastumisten kohdalla tuntuu pahalta, jos ei lääkärikäynnillä saa riittävää ymmärrystä ja tukea henkilökunnan taholta. Jos kohdalle osuu empatiakyvytön lääkäri, tämä voi pahimmassa tapauksessa tarkoittamattaan moninkertaistaa sairauden aiheuttaman ahdistuksen.

Kun oma lapsi sairastuu, on tilanne aina hyvin ahdistava vanhemmalle. Huoli on kova, varsinkin jos sairauden alkuvaiheessa ei vielä ole selvillä, miten sairaus tulee vaikuttamaan elämään. Epävarmuus lisää ahdistuksen tunnetta. Eräs sairaanhoitajien ja lääkäreiden tärkeä tehtävä onkin potilaskohtaamisessa pyrkiä sairauden hoidon ohella myös rauhoittamaan potilasta ja hänen läheisiään siten, että ahdistus ei vaikuttaisi negatiivisesti sairaudesta toipumiseen.

Lääkäri voi tarkoittamattaan vaikuttaa kylmältä

Jos oma lapsi on sairas, toisinaan lääkärin suhtautuminen saattaa tuntua vanhemmasta kylmältä. Vaikka hoitoalalla henkilökunta onkin usein empaattista, oman lapsen sairastaessa vanhempi on hyvin herkässä tilassa ja saattaa reagoida asioihin voimakkaammin kuin normaalisti. Vaikka lääkäri ei tarkoittaisi kuulostaa kylmältä, vanhempi saattaa tulkita sanoja eri lailla kuin normaalisti.

Toisinaan lääkäri on persoonaltaan sellainen, etteivät empatiataidot ole hänen vahvuutensa. Potilaat vaistoavat herkästi, jos lääkäri ei jaksa kuunnella heidän huoliaan riittävällä mielenkiinnolla. Kelloa katsova kyllästyneeltä vaikuttava lääkäri voi lisätä ahdistusta, jos vastaanotolla on lapsen kanssa. Lääkäri kohtaa päivän aikana useita potilaita eikä tietynlaista “automatisoitumista” työn suhteen voi kenties estää. Potilaan näkökulmasta sen sijaan tilanne on ainutlaatuinen, varsinkin jos perheessä ei olla sairasteltu paljon.

Jos joutuu asioimaan epäempaattisen henkilön kanssa, tämä voi lisätä ahdistavan tilanteen aiheuttamaa tuskaa vanhemmalle. Epäempaattisuus voi ilmetä monin tavoin. Jos ei ole aikaa kohdata potilasta tai tämän läheisiä, kun nämä pyytävät tapaamista ja haluavat kuulla tarkemmin diagnoosista, tämä antaa lääkäristä vähintäänkin välinpitämättömän kuvan. Myös vanhemman huoleen kevyesti tai jopa vähättelevästi suhtautuva lääkäri aiheuttaa paljon mielipahaa.

Lääkärin tulisi osata asettua potilaan asemaan ja jättää kellon vilkuilut pois vastaanottoaikana. Toisaalta lääkärikin on vain ihminen, jolla saattaa omassa elämässään olla stressiä ja väsymystä, kenties liittyen hänen omiin pieniin lapsiinsa. Lääkärinkin stressiä suuren työtaakan alla tulee ymmärtää. Toisaalta lääkärin ammatti on jo lähtökohtaisesti vaativa, mitä palkkatasokin kuvaa. Ymmärtäväinen suhtautuminen potilaaseen, vaikka itse olisi väsynyt, on osa lääkärin ammattitaitoa.

Oletko sinä kohdannut terveydenhuollon henkilökunnan piirissä sellaisia henkilöitä, joiden kohdalla kokee syvää hämmästystä siitä, että henkilö ylipäätään on alalla?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.