Ruuhkavuosina stressi tulee tutuksi monille vanhemmille. Lyhytkestoinen stressi ei usein ole haitallista, päinvastoin se saattaa auttaa suoriutumaan paremmin haastavasta tilanteesta. Pitkään jatkuessaan stressi kuitenkin usein vaikuttaa haitallisesti kehoon ja jaksamiseen.
Pitkäkestoinen stressi on keholle hyvin uuvuttavaa. Useimmiten stressitila pääsee kehittymään pikkuhiljaa. Ihminen saattaa selviytyä stressaavissa oloissa pitkään eikä välttämättä itse edes tiedosta, kuinka äärirajoilla oma jaksaminen on. Toisinaan vasta romahdus voi havahduttaa ihmisen ja hänen läheisensä siihen, kuinka stressaantunut olotila on ollut. Olisikin hyvä tietyin väliajoin pysähtyä puolueettomasti tarkastelemaan omaa jaksamistaan ja elämäntilannettaan. Läheisiltä voi kysyä, onko heidän mielestään kaikki hyvin. Toisinaan läheiset havaitsevat stressin vaikutuksen silloinkin, kun ihminen itse ei siitä tiedosta. Jos läheiset ilmaisevat huolestumista, tähän kannattaa aina suhtautua vakavasti.
Liian pitkään kestäneen stressin oireita ovat muun muassa keskittymiskyvyn ja muistitoimintojen heikentyminen, ärtynyt ja levoton mieliala sekä heikentynyt unen laatu. Pitkäkestoisen stressin aikana kortisoli- ja adrenaliinihormonien eritys kiihtyy. Tämä vaikuttaa myös aivoihin. Tutkimusten mukaan pitkäkestoinen stressi vaikuttaa aivosoluihin niillä alueilla, jotka ovat vastuussa muistitoiminnoista. Tästä syystä stressi usein aiheuttaa myös muistiongelmia.
Ruuhkavuosien aikana vanhempi saattaa kokea, että häneen kohdistuu paljon odotuksia joka puolelta. Vanhempi voi ajatella, että on suoriuduttava täydellisesti vanhemmuudesta ja samaan aikaan hoidettava myös työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Jos ei itselleen osaa olla armollinen, saattaa huomaamattaan ajaa itsensä suorituskykynsä äärirajoille.
Ongelmat parisuhteessa aiheuttavat usein pitkäkestoista stressiä
Ruuhkavuodet voivat olla haastavia myös parisuhteen kannalta. Varsinkin vauva-arjen aikainen väsymys voi kiristää puolisoiden keskinäisiä välejä. Jos parisuhteessa on ratkaisemattomia ongelmia, tilanne on omiaan ylläpitämään pitkäkestoista stressiä. Tästä syystä olisikin tärkeää pyrkiä ratkaisemaan erimielisyydet mahdollisimman pian niiden syntymisen jälkeen. Ruuhkavuosien aikana riittää rasituksia paljon muutenkin, eikä tilannetta kannata pahentaa parisuhdeongelmilla, mikäli suinkin mahdollista.
Toki kukaan ei tietoisesti toivo parisuhteeseensa ongelmia. Usein jos suhde ei voi hyvin, tilanne on saattanut ajautua niin pahaan umpisolmuun, ettei asioiden selvittely omin voimin enää onnistu. Jos on tunne, että omassa parisuhteessa on selvittämättömiä ristiriitoja, joita ei pystytä omin voimin ratkomaan, kannattaa olla yhteydessä ammattiauttajaan. Nykyaikana ammattilaisen puoleen kääntyminen ei ole minkäänlainen häpeä, vaan päinvastoin viisauden osoitus.
Tärkeintä on saada parisuhde toimimaan mahdollisimman hyvin, jotta vanhemmat voivat parhaiten huolehtia lapsistaan ja perheestä. Kaikki keinot kannattaa ottaa käyttöön arjen sujuvoittamiseksi. Ammattilaisen apuun kannattaakin suhtautua samanlaisena työkaluna kuin muihin parisuhteen hyvinvointia edistäviin keinoihin.
Lähde: Aivoliitto
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja