Äiti on monille tuki ja turva, mutta kaikki eivät ole hyvissä ja läheisissä väleissä äitinsä kanssa. Jos välit ovat viilenneet tai jopa kokonaan katki, voi se herättää monenlaisia tunteita surusta vihaan ja katkeruuteen.
Mikä voisikaan olla kestävämpi side kuin äidin ja lapsen välinen? Äiti kantaa lasta kohdussaan kuukausia ja monissa perheissä äiti on myös se, joka huolehtii lapsesta enemmän tämän elämän alkutaipaleella. Etenkin äidin ja tyttären välillä tuntuu olevan erityinen side, mutta on useita naisia, joilla välit äidin kanssa ovat etäiset tai olemattomat.
Äidin ja tyttären välit voivat etääntyä monista syistä. Usein taustalla on tunne siitä, että äiti on käytöksellään aiheuttanut jonkinlaisen pettymyksen tyttärelleen lapsuuden aikana, kuten ei ole osannut tarjota emotionaalista tai fyysistä huolenpitoa olennaisella tavalla.
Etäiset välit äitiin voivat aiheuttaa vaikeita tunteita. Vertaistukea on kuitenkin saatavilla!
Nämä asiat voivatkin tuntua tutulta naisista, joilla on etäiset tai olemattomat välit äitinsä kanssa.
Sinulla ei ole roolimallia, kun tulet äidiksi
Kun omassa elämässä ei ole hyvää vanhemman roolimallia, voi oma vanhemmuus tuntua haastavammalta. Jos äiti on ollut läsnä, huolehtiva ja hyvänä esimerkkinä, voi hänestä ottaa mallia ja kääntyä hänen puoleen vanhemmuuden ongelmatilanteissa. Jos välit ovat etäiset ja äiti ei ole ollut läheinen, toimii hän ikään kuin käänteisenä roolimallina. ”Mitä äiti tekisi? Älä tee niin. Mutta mitäs sitten”, voi etäisistä väleistä kärsivä nainen pohtia.
Onnellisiakin hetkiä varjostaa suru tai ahdistus
Häät, lapsen syntymä, juhlapyhät ja syntymäpäivät ovat iloisia tapahtumia, mutta jos välit äidin kanssa ovat etäiset, voi näitä onnellisia hetkiä varjostaa suru ja ahdistus. Äitiä voi kaivata entistä enemmän tai surra sitä, ettei oma äiti ollutkaan sellainen kuin olisi toivonut: lämmin ja rakastava läheinen, joka tukee ja kannustaa. Jos äiti on edelleen osa elämää, mutta välit eivät ole hyvät, voi siitä syntyä ahdistusta mahdollisten konfliktien pelossa.
Äitisuhteesta puhuminen tuntuu nololta tai vaikealta
Vaikka olisit hyväksynyt tilanteen, voi äitisuhteesta puhuminen muiden kanssa tuntua vaikealta tai saada nolostumaan. Tämä korostuu etenkin silloin, kun keskustelee ihmisen kanssa, kenellä on läheiset välit oman äitinsä kanssa. Kun muut mainitsevat ajanvietostaan äitinsä kanssa tai puhuvat perheestään, voi se kirpaista ja tuntua yhtä ikävältä kuin vuosia aiemminkin.
Sinua pelottaa, että muutut äitisi kaltaiseksi
Jos huomaat toimivasi tai puhuvasi äidillesi ominaisella tavalla, voi se herättää sinussa inhoa tai suuttumusta. Vaikka lukisit paljon vanhemmuudesta ja hakisit neuvoja, et tunne oloasi itsevarmaksi vanhempana. Mielessä kummittelee, että muutut sellaiseksi kuin äitisi. Äitisuhteesi ei tuo sinulle iloa, vaan aiheuttaa surua ja ahdistusta. Vaikeita tunteita voi onneksi työstää. Aiheesta löytyy monipuolista kirjallisuutta sekä asiaa voi käsitellä terapiassa.
Lähde: Your Tango
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja