Tämä keino auttaa vähentämään riitelyä kumppanin kanssa

woman in blue denim jacket leaning on man's shoulder near body of water
Kuva: Milan Popovic

Toimiva kommunikaatio on merkittävä tekijä kestävän parisuhteen kannalta. Sen lisäksi, että on osattava keskustella ja puhua asioista, vaatii kommunikaatio myös kuuntelutaitoja. Se voi auttaa vähentämään riitelyä.

”Sinä et koskaan kuuntele minua!” Tämä on monille parisuhteessa oleville tuttu tokaisu, joka pääsee ilmoille turhautuneena ja riitatilanteissa. Vaikka kumppani olisikin kuunnellut, voi toinen osapuoli kokea tilanteen toisin, jos kumppani ei ole kuunnellut hänelle ominaisella tavalla.

Avioliitto- ja perheterapeutti Elizabeth Earnshaw’n mukaan menestyksekäs kuunteleminen riippuu keskustelun osapuolten kokemuksista: kertojan että vastaanottajan. Kertojan on oltava selkeä ja varmistettava, että osaa kommunikoida viestinsä ymmärrettävästi. Vastaanottajan sen sijaan on oltava tarpeeksi kiinnostunut kertojan tarpeista kuuntelemisen suhteen.

”Sinä et koskaan kuuntele minua!” -toteamus tarkoittaakin enemmän tätä: ”Sinä et kuuntele minua tavalla, jolla toivoisin sinun kuuntelevan.” Jos kuuntelija tarjoaa heti neuvoja ja ratkaisuja pulmiin, voi kertova osapuoli kokea, ettei hän tullut kuulluksi, koska kaipasi ratkaisujen sijaan vain olkapäätä ja ymmärrystä.

Parisuhteessa on tärkeä työstää kuuntelemisen taitoja. Parien pitäisi pohtia, mikä saa heidät tuntemaan tulleensa kuulluksi. Tässä pääsee alkuun miettimällä seuraavia asioita yhdessä:

  • ”Tunsin sinun kuunnelleen minua, kun…”
  • ”Muistan sinun tehneen siinä keskustelussa…” ”Ja pidin siitä, koska…”
  • ”Olen huomannut, että kaipaan enemmän ymmärrystä/ratkaisuja, kun kerron, miltä minusta tuntuu tai jaan jotain tärkeää.”
  • ”Olen huomannut, että minun on helpompi tarjota empatiaa/ratkaisuja, kun joku kertoo minulle jotain itselleen tärkeää.”
  • ”Jos voisin jollain tavalla parantaa meidän kommunikaatiotamme, mikä se olisi? Miten voisin olla yleisesti parempi kuuntelija kanssasi?”

Jotta kommunikoiminen oman kumppanin kanssa olisi entistä parempaa ja kuunteleminen ei aiheuttaisi ongelmia, on Earnshaw antanut siihen seuraavat neuvot.

Kysy suostumusta

Ennen kuin alat kertoa kumppanillesi jotain tärkeää, kysy onko hänellä aikaa/energiaa keskustella asiasta kanssasi juuri sillä hetkellä. Se antaa hänelle mahdollisuuden olla todella läsnä.

Ole selkeä tarpeistasi

Yleensä kuuntelijalta halutaan joko empatiaa tai ratkaisuja. Kerro kumppanillesi kumpi olisi sinulle olennaista ennen keskustelun alkua, jotta hän osaa varautua tarjoamaan sinulle oikeanlaista kuuntelua.

Ole läsnä

Jotta kuunteleminen sujuu kunnolla, vältä häiriötekijöitä, oletuksia sekä sisäistä monologia. Pidä siis tila rauhallisena keskustelun aikana, kysy kysymyksiä oletusten sijaan ja jos huomaat ajatustesi harhailevan, palaa takaisin nykyhetkeen.

Ole utelias

Kun olet läsnä, voit olla myös utelias. Pysy kuuntelijana avoimena ja muista, että voit ymmärtää asioita väärin, kuulla uutta tietoa ja voit joutua kysymään lisää kysymyksiä.

Kysy, mitä kertoja tarvitsee

Jos et ole varma, mitä kertoja haluaa, kysy sitä suoraan. Kaipaatko olkapäätä ja mahdollisuutta purkaa ajatuksia vai haluaako hän pallotella ideoita ja ratkaista ongelman?

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.