Nykyään monet lukevat kirjansa mieluummin sähköisenä tai kuuntelevat sen äänikirjana paperikirjan hankkimisen sijaan. Monet kuitenkin ovat sitä mieltä, että ”oikean” kirjan sivujen kääntelyssä on erityistä tunnelmaa, jota ei saavuta sähköisen kirjan kanssa. Nykylapset saattavat olla viimeisiä sukupolvia, jotka lukevat paperikirjoja.
Jos perheessä ei harrasteta lukemista, lapsi ei välttämättä tule missään vaiheessa itsenäisesti lukemaan alusta loppuun paperikirjaa. Olisi kuitenkin hyödyllistä, että lapsi oppisi lukemaan tekstiä muualtakin kuin älylaiteen ruudulta. Kirjaa lukiessa ja sivuja käännellessä keho liikkuu eri tavalla kuin älylaitteita käyttäessä. Puhelimen tai tabletin ruudulta lukiessa asento on yleensä jähmettynyt pahimmillaan tuntikausiksi. Ainoastaan sormet liikkuvat muutaman millin ylös tai alas näyttöä selatessa. Huonon asennon lisäksi älylaitteen ruudun taustavalo rasittaa silmiä aivan eri tavalla kuin paperisen kirjan sivuilta luettu teksti.
Edellä kuvattujen erojen lisäksi moni on sitä mieltä, että perinteistä kirjaa lukiessa tarinan tunnelma on lukijalle erilainen kuin samaa tarinaa älylaitteelta lukiessa. Tähän tunteeseen vaikuttaa varmasti paljon se, mihin ihminen on tottunut omassa elämässään. Nykylasten vanhemmat ovat lapsena lukeneet pääosin paperikirjoja. Nuoret vanhemmat ovat saattaneet jo tutustua lapsena itsekin älylaitteisiin ja voivat siksi ehkä samaistua lastensa tilanteeseen iäkkäämpiä vanhempia helpommin.
Tänä päivänä älylaitteiden käyttö on jo niin yleistä, että moni nykylapsi tulee aikuisena luultavasti suhtautumaan älylaitteisiin yhtä nostalgiseen sävyyn kuin heidän vanhempansa ajattelevat perinteisistä kirjoista. Tulevaisuudessa älylaitteetkin luultavasti muuttavat muotoaan varsin radikaalisti, jolloin nykyaikainen puhelin saattaa vaikuttaa samanlaiselta museoesineeltä kuin lankapuhelimet tänä päivänä.
Lasta kannattaa rohkaista lukemaan, vaikka hän olisi vastahakoinen
Nykylapset ovat tottuneet älylaitteisiin ja paperikirjan lukeminen saattaa siksi tuntua heistä jopa vähän omituiselta. Ennakkoluuloista huolimatta lapselle on paljon hyötyä siitä, että hän oppii myös paperikirjan lukutaidon. Vaikka tietoa onkin saatavilla paljon netistä, suuri määrä tietoa on yhä saatavilla vain paperimuodossa, varsinkin jos lapsi päättää myöhemmin lähteä opiskelemaan pidemmälle. Siksi on hyvä jo nuorena hankkia itselleen hyvä paperikirjojen lukutaito.
Vanhempien esimerkki vaikuttaa paljon siihen, mistä lapsi kiinnostuu. Jos vanhemmat itsekin lukevat kirjoja, on lapsen kynnys aloittaa lukuharrastus todennäköisesti matalampi. Vaikka vanhempi itse ei olisikaan kirjojen suurkuluttaja, kannattaa harkita edes muutamien kirjojen hankkimista perheeseen, jotta lapsen olisi ylipäätään mahdollista niistä kiinnostua. Pienille lapsille suunnatut kuvakirjat ja vastaavat yksinkertaisemmat tarinat ovat hyvä lähtökohta kirjoista innostumiseen. Jos näistä kuitenkin siirtyy suoraan älylaitteen käyttöön ja tiedon hakuun pääsääntöisesti vain netistä, ei lapsi välttämättä kiinnostu lukemisesta uudelleen enää vanhempana.
Löytyykö teidän kotoanne kattava kirjahylly, josta lapsesi voi valikoida ikäiselleen sopivia tarinoita luettavakseen?
Teksti: Sonja