Stressi aisoihin raskauden aikana: Näillä vinkeillä onnistut!

Kuva: Pixabay / StockSnap

Raskaus on ainutlaatuinen kokemus, jolle juuri mikään ei vedä vertoja. Vaikka raskauteen voi kuulua epämukavuutta ja vaikeitakin tunteita, on se usealle odottajalle kaikkinensa onnellista aikaa, kun pieni ihmisen alku kehittyy hänen sisällään.

Raskaus herättää odottajassa monenlaisia tunteita ja reaktioita, joista yksi on stressi. Vaikka stressin tunteminen on ymmärrettävää ja luonnollista, ei se pidempään jatkuessaan ole hyvästä missään elämänvaiheessa, eikä näin ollen raskauden aikanakaan. Tutkimusten mukaan äidin stressi voi vaikuttaa lapseen jo sikiövaiheessa ja liiallinen stressi voi myös jopa johtaa ennenaikaiseen synnytykseen.

Stressiä voi onneksi lievittää monin keinoin. Seuraavat tavat voivat auttaa rentoutumaan ja rauhoittamaan stressaantunutta mieltä raskauden aikana:

Jooga

Yksi suosituimpia stressin lievityskeinoja on jooga. Se antaa tilaisuuden rauhoittua ja hiljentyä, mutta samalla erilaiset jooga-asennot myös voimistavat kroppaa. Lapsiperheessä joogaaminen voi olla vaikeampaa, joten kannattaa pyytää puolisoa, lasten isovanhempia tai muita läheisiä kaitsemaan lapsia 2-3 kertaa viikossa sen aikaa, että voit rauhassa joogata tai käydä joogatunneilla. Toinen vaihtoehto on joogata lasten ollessa päiväunilla.

Kävely

Käveleminen lievittää stressiä ja on tärkeää hyötyliikuntaa. Jo 20 minuutin kävely voi häätää stressiä ja rauhoittaa elimistöä.

Karsi sokeria ja kofeiinia ruokavaliosta

Vaikka sokeri ja kofeiini ovat herkullisia, ne voivat pahentaa stressiä. Jos nautit näitä liikaa, verottavat ne elimistöä B-vitamiineista, joita tarvitset ollaksesi terve ja vähemmän stressaantunut.

Puhu läheisillesi

Puhuminen auttaa moniin asioihin ja on myös keino helpottaa stressiä. Puhu kumppanillesi rehellisesti tunteistasi ja peloistasi, mitä raskaus ja lapsen syntymä sinussa herättää. Samalla on tärkeä puhua kaikesta muustakin, mikä mieltäsi painaa. Jos et voi kääntyä kumppanisi puoleen, käänny jonkun läheisen puoleen. Kerrottua ajatuksiasi ja tunteitasi ääneen, voit huomata olosi olevan kevyempi.

Anna muiden auttaa

Koeta olla rasittamatta itseäsi, vaikka kuinka haluaisit näyttää pystyväsi raskaana tekemään kaiken samoin kuin tavallisestikin. Vähennä omaa askarekuormaasi, pyydä apua ja ennen kaikkea anna muiden auttaa. Mitä enemmän rasitat itseäsi ja haalit itsellesi tehtävää, sitä stressaantuneempi olet.

Panosta uneen

Lepo ja hyvät unet ovat tärkeitä tavallisestikin, mutta etenkin raskauden aikana hyviin yöuniin kannattaa panostaa. Raskaus voi vaikeuttaa nukkumista, joten jos unet jäävät vähiin, käänny lääkärin puoleen.

Hieronta

Raskaana oleville on tarjolla omanlaista hierontaa, joka on kehitytty juuri raskauden aikana että synnytyksen jälkeen annettavaksi. Hieronta on mainio tapa rentoutua, lievittää stressiä ja hieman hemmotella itseään!

Lähde: All Women’s Talk

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.