Kun tarkastaja jättää liputtoman lapsen vieraalle asemalle

Kun tarkastaja jättää liputtoman lapsen vieraalle asemalle
Kuva: Anthony Wade

Viime aikoina on uutisoitu paljon siitä, kuinka alaikäisiä lapsia on poistettu junasta, koska heillä ei ole ollut matkaan oikeuttavaa lippua. Vanhempien on hyvä puhua lapsen kanssa etukäteen, kuinka tilanteessa olisi parasta toimia.

Jos lapsi ulkoisesti vaikuttaa ikäistään vanhemmalta, hän saattaa joutua hankalaan tilanteeseen junassa ilman voimassa olevaa lippua. Lapsi on voinut unohtaa ladata puhelimensa eikä pysty siksi näyttämään lippua. Jos konduktööri käyttäytyy epäempaattisesti lasta kohtaan eikä suostu uskomaan hänen selitystään, että tilanne on tahattomasti aiheutettu, tämä voi aiheuttaa lapselle voimakasta ahdistusta.

Lapsen kanssa kannattaa puhua etukäteen toimintatavoista yllättävässä tilanteessa

Lehdissä on ollut viime aikoina kirjoituksia useista tapauksista, joissa konduktööri on päättynyt poistamaan lapsen junasta. Joskus lapsi on jätetty yksin ilta-aikaan tuntemattomalle asemalaiturille. Tilanne olisi hirvittävä kenelle tahansa vanhemmalle, puhumattakaan lapselle aiheutuvasta pelosta.

Paras keino suojautua tällaisilta tilanteilta on pyrkiä varmistamaan, että lapsi huolehtii, että puhelin on aina ladattu riittävästi. Jos kuitenkin jotakin odottamatonta tapahtuu ja lippua ei olekaan näyttää konduktöörille, on hyvä, että lapsi tietää, kuinka toimia. Kannattaa puhua lapsen kanssa etukäteen siitä, mitä hänen tulee tehdä, jos tilanne osuu omalle kohdalle.

Lapselle voi sanoa, että on tärkeää kertoa oma ikä konduktöörille. Lapsi voi myös sanoa konduktöörille, että häntä pelottaa tilanne. Tämän luulisi jo soittavan kelloja aikuisen mielessä. Jos konduktööri ei tunnu ymmärtävän tilannetta, lasta voi neuvoa kääntymään junassa jonkun aikuisen matkustajan puoleen. Jos akku on loppunut puhelimesta, lapsi voi pyytää kanssamatkustajilta apua vanhemmalle soittamisessa. Myös konduktööriä voi pyytää soittamaan vanhemmille. Onkin tärkeää, että lapsi joko opettelee vanhempien numeron ulkoa tai kantaa sitä mukanaan esimerkiksi paperilapulla, jolloin sen muistaa silloinkin, kun puhelimesta on loppunut akku.

Jos lapsi kaikesta huolimatta jätetään yksin vieraalle asemalle, on tärkeää, että hän pyrkii pääsemään kontaktiin turvallisen aikuisen kanssa. Lehdessä kirjoitettiin hiljattain tapauksesta, jossa lapsi oli jätetty konduktöörin toimesta vieraalle asemalle, jossa tuntemattomat nuoret olivat tulleet kyselemään häneltä hänen päällään olevista merkkivaatteista. Nuorten tekemät ryöstöt ovat yleistyneet ja kohdistuvat erityisesti merkkivaatteisiin ja puhelimiin.

Lasta kannattaa neuvoa sanomaan tällaiselle kysyjälle, että hänen vaatteensa eivät ole aitoja merkkivaatteita. Parasta on välttää puhumista vieraiden nuorten kanssa, jos heidän aikeensa epäilyttävät. Lapsi voi siirtyä lähemmäs asemalla olevia aikuisia, mikä usein riittää karistamaan pahat mielessä olevat nuoret ympäriltä.

Tärkeintä on, että lapsi pysyy rauhallisena ja pyrkii saamaan yhteyden vanhempiinsa. Asiasta etukäteen keskustelu auttaa lasta toimimaan oikein, jos tällainen tilanne todella joskus osuu omalle kohdalle.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *