Muiden lapset valmistuvat, mutta oma lapsi ei

smiling girl wearing academic dress
Kuva: Donald Teel

Vanhempi voi joskus kokea häpeää siitä, että oma lapsi ei valmistu, vaikka samanikäiset sukulaisten ja tuttavien lapset valmistuvat. Häpeään ei kuitenkaan ole syytä.

Jos vanhempi kokee häpeää siitä, ettei oma lapsi valmistu samaan aikaan kuin ystävien ja läheisten lapset, kannattaa pysähtyä ja kysyä itseltään, mistä tunne pohjimmiltaan johtuu. Onko kyse siitä, että vanhempi kokee, että lapsen koulumenestys peilaa hänen kykyjään vanhempana? Jos opinnot ovat sujuneet huonosti, vanhempi voi tuntea, että tämä olisi hänen syynsä.

Lapsuudenkodilla ja vanhemmilla on paljon merkitystä sen suhteen, kuinka lapsi pärjää elämässä aikuisena. Jos kotona ei arvosteta opiskelua eikä rohkaista opiskelemaan, lapsen on helpompi antaa opiskelujen vain olla. Jos perheessä suhtaudutaan normaalin tapaan koulunkäyntiin ja opiskeluun, mutta lapsella sujuu huonosti koulussa, vanhempi voi syyttää itseään. Jos vanhempi on tehnyt kaiken voitavansa eikä opiskelu silti kiinnosta lasta, vanhemman tulee hyväksyä, ettei hän pysty täydellisesti kontrolloimaan lapsensa elämää.

Vanhempi ei voi valita lapsen polkua tämän puolesta

Jos lapsi on ajautunut käyttämään päihteitä ja opiskelut ovat jääneet, vanhemman tuska on suuri. Tällaisessa tilanteessa itsesyytöksiä tulee helposti tehtyä. Vanhempi voi ajatella, että muut ihmiset ajattelevat, että lapsen elämä on mennyt raiteiltaan huonon kotiympäristön vuoksi. Tällaisesta ajattelusta on tärkeää päästä eroon. Vanhemman tulee aktiivisesti muistuttaa itseään siitä, että nuori tekee omat valintansa, eikä vanhempi millään voi pakottaa lapsen elämää tietyllä uralle, ellei lapsella itsellään ole siihen halua.

Kun läheisten lapset valmistuvat ja mikäli oman lapsen kohdalla valmistuminen ei ole ajankohtaista, häpeän tunne kannattaa pyrkiä laittamaan sivuun ja sen sijaan nähdä oman lapsensa elämässä muut positiiviset asiat. Opiskelu ja valmistuminen ovat vain yksi elämän osa-alue. Toki ne ovat tärkeitä asioita, mutta joskus lapsi mielummin haluaa suuntautua toisenlaisten asioiden parin elämässään. Tämä ei merkitse, että lapsen elämä tulisi menemään huonosti.

Vanhemman tärkein tehtävä on olla lapsen tukena ja turvana silloin, kun tämä kykenee vastaanottamaan tukea. Moni huumekoukkuun jäänyt nuori on raitistuttuaan todennut, että kaikkein arvokkainta on ollut tieto, että vanhemmat rakastavat häntä, vaikkeivät ole voineet konkreettisesti elämän suuntaa muuttaa. Koulumenestys, valmistuminen ja muut ulkoiset seikat ovat lopulta vain pintaa elämässä. Tärkein asia, jonka vanhempi voi lapselleen antaa, on rakkaus.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.