Voiko lapsuus olla onnellinen ilman mökkireissuja?

2 women sitting on brown wooden chair
Kuva: Ryan Jacobson

Moni odottaa kesää ja mökille pääsyä kuin kuuta nousevaa. Samaan aikaan Suomessa asuu paljon lapsia, jotka eivät koskaan ole käyneet mökillä. Jääkö lapsi jostain paitsi, jos hänelle ei pääse syntymään muistoja perheen kesken tehdyistä mökkireissuista?

Lapsuudessani perheeni vietti paljon aikaa isovanhempieni mökillä. Ajasta on jäänyt paljon lämpimiä muistoja. Mökki itsessään ei ollut suuren suuri tai muutenkaan ylellinen, vaan aivan tavallinen perusmökki. Silti lapsen mielessä mökkipiha ja mökkitalo vaikuttivat suunnattoman suurilta. Mökki on sittemmin myyty, enkä ole siksi päässyt siellä aikuisiällä useasti käymään. En tiedä, miltä minusta tuntuisi nyt käydä siellä. Saattaa olla, että mielessäni oleva muistikuva on erilainen kuin todellisuus. Tärkeintä kuitenkin on, että saan kantaa mukanani näitä ihania lapsuusmuistoja liittyen tuohon paikkaan.

Jos perheeni ei olisi viettänyt aikaa juuri tällä mökillä, olisimme viettäneet aikaa jossain muualla ja minulla olisi syntynyt varmasti aivan yhtä rakkaita lapsuusmuistoja. Olen kuitenkin onnellinen siitä, että sain viettää lapsuuteni kesät luonnon helmassa. Kenties siksi luonto tänä päivänä tuntuu hyvin läheiseltä. Monet tuttavat ovat kertoneet, että koska he eivät ole nuorena viettäneet aikaa luonnossa, he eivät tunne kaipaavansa luontoon aikuisenakaan. Jos vanhemmilla ei ole kaipuuta luontoon, heidän ei välttämättä tule vietyä omia lapsiaankaan luontoretkille. Vaikka itse ei olisi viettänyt aikaa luonnossa lapsena, kannattaa kuitenkin tarjota omille lapsilleen myös kokemuksia mökkielämästä, jos se suinkin on mahdollista.

Toki lapsi selviää mainiosti myös ilman mökkeilyä. Kaikilla ei ylipäätään ole mahdollisuutta käydä mökillä. Syyt voivat olla taloudellisia tai kenties halutaan käyttää yhteinen loma-aika muunlaiseen tekemiseen. Luonnossa liikkumisesta voi kuitenkin olla monia hyötyjä.

Luontopolku auttaa stressin hallinnassa

Nykymaailma on usein hyvin stressaava paikka niin aikuisille kuin lapsillekin. Luonnossa liikkumisesta ja luonnossa ajan viettämisestä on hyötyä stressin hallinnassa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että metsässä kävely rauhoittaa mieltä ja vähentää stressiä. Luonnossa ajan viettämistä kannattaakin ehkä ajatella “työkaluna”, jonka vanhempi voi tarjota lapselle avuksi tämän tulevaa elämää varten. Kun lapsi aikuisena kokee stressiä, hän saattaa helpommin hakeutua lenkille metsäpolulle, mikäli hän on kokenut luonnon rauhoittavan vaikutuksen jo nuoruudessaan. Jos hän ei ole koskaan liikkunut luonnossa, hänellä ei ole välttämättä tietoa tällaisen stressinhallintatyökalun olemassaolosta.

Jos perheellä ei ole omaa mökkiä, voi tehdä myös täsmäretkiä kaupunkialueiden lähellä oleviin luontokohteisiin. Suomessa on paljon loistavia luontoalueita myös lyhyen matkan päässä kaupungeista. Päiväretki jännittävään kohteeseen voi olla lapselle yhtä ikimuistoinen kuin kesälomamatka kaukaisempaan mökkikohteeseen. Tärkeintä on kuitenkin lopulta yhdessä vietetty onnellinen aika, tapahtui se sitten luonnossa tai kaupungissa.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.