Lasten mediakasvatuksessa vanhempien esimerkki on merkittävä

Lasten mediakasvatuksessa vanhempien esimerkki on merkittävä
Kuva: mirkosajkov / Pixabay

Lasten kasvatus koostuu monista asioista. Viime aikoina on tullut vastaan otsikoita, joissa on muistutettu, että päävastuu kasvatuksesta on aina perheen vanhemmilla. Viimeisten vuosikymmenten aikana maailma on muuttunut tuoden mukanaan uudenlaisia vastuita myös kasvatuksellisessa mielessä. Yksi tällainen asia on mediakasvatus. Vanhemmat kasvattavat lasta mediaan liittyen monesti jopa huomaamattaan.

Kun pysähtyy miettimään nykyaikaista lapsuutta, voi moni vanhempi todeta sen olevan täysin erilaista kuin oma lapsuus. Entisaikaan olohuoneesta löytyi kuvaputkitelevisio ja jossain vaiheessa valtavan kokoinen matkapuhelin. Nykyään on ihan toisenlaista. Kouluissa median käyttö on arkipäivää. Muutokset ovat saaneet aikaan tarpeen myös mediakasvatukseen.

Mitä on lasten mediakasvatus?

Mediakasvatusseuran mukaan mediakasvatus on monipuolista mediavälineiden ja -sisältöjen tarkastelua ja analysointia. Sen avulla selvitetään, miten media vaikuttaa ihmisten elämän eri osa-alueisiin ja toimintaan. Mediakasvatus ja sen tarpeet muuttuvat jatkuvasti teknologian kehittyessä.

Medialukutaito

Mediakasvatuksen tavoitteena on medialukutaidon kehittäminen. Mediakasvatusseuran mukaan tällä tarkoitetaan: “sellaisia tietoja, taitoja ja ymmärrystä, joita tarvitaan median tulkinnassa, tuottamisessa ja itseilmaisussa sekä median käyttämisessä ja oman mediasuhteen tarkastelussa.”

Ketkä mediakasvattavat?

“Jokaisella lapsella on oikeus mediakasvatukseen”, kiteytetään Mannerheimin Lastensuojeluliiton kirjoituksessa. Aikuisten tehtävänä on opastaa lapsia monipuolisesti median käyttämisessä. Suomessa lapset pääsevät mediakasvatuksen pariin nykyään varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Myös monissa muissa paikoissa, kuten kirjastoissa, voi saada tähän liittyvää opastusta. Myös vanhemmat mediakasvattavat lapsiaan kotona ehkä huomaamattaankin.

Mediakasvatus kotona

Lapsen mediakasvatus alkaa jo paljon ennen sitä hetkeä, kun hän ensimmäistä kertaa käyttää itse mediaa, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Pienetkin lapset tarkkailevat, millaista muiden perheenjäsenten ajankäyttö ja toimintatavat mediaan liittyen ovat. Perheen vanhemmat ja sisarukset näyttävät siis esimerkkiä, jonka vaikutus on olennaisen tärkeä.

MLL:n mukaan vanhemmat mediakasvattavat lasta monella eri tavalla. Heidän vastuulla on lapsen median käyttäminen ikätasolleen sopivasti ja turvallisella tavalla. Vanhempi näyttää omalla median käytöllään mallia lapselle ja vaikuttaa samalla lapsen suhtautumiseen mediaan ja teknologiaan.

Oletko ajatellut, että vanhempi mediakasvattaa lasta omalla esimerkillään jopa huomaamattaan?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *