Mitä jos entisen puolison uusi suhde masentaa?

Mitä jos entisen puolison uusi suhde masentaa?
Kuva: GRAHAM MANSFIELD

Jos puolisosi löytää eron jälkeen uuden kumppanin ennen sinua, tunnetko pistoksen sydämessäsi? Jos ero tapahtuu huonoissa merkeissä, voi helpommin tuntea kateuden läikähdyksen mielessään, jos puoliso löytää uuden kumppanin pian eron jälkeen. Vaikka eroaisi hyvinä ystävinä, voi sydämessä silti tuntua pistos, jos entinen kumppani aloittaa seurustelemaan ennen kuin itse edes on ehtinyt tutustua potentiaalisiin uusiin ihmisiin. Pitäisikö tunnetta hävetä?

Ero on aina suuri elämänmuutos. Vaikka eropäätös olisi tehty yhteisesti, on eroaminen aina haikeaa ja aiheuttaa monenlaisia tunteita. Haikeus johtuu siitä, että yhteinen aika on ollut tärkeää. Jos eron hetkellä ei tuntisi mitään, olisi se surullinen tilanne, koska silloin suuret tunteet eivät ole olleet mukana suhteessa.

Joskus suhde on muuttunut ystävyydeksi ja romanttiset tunteet ovat haihtuneet ajan saatossa. Tällöin puolisoista voi alkaa tuntumaan, että olisi parempi jatkaa ystävinä eteenpäin, jolloin molemmilla olisi mahdollisuus löytää uusi kumppani. Kun erotaan ja molemmat tahoillaan alkavat tapailemaan uusia ihmisiä, sydäntä voi riipaista, kun entinen puoliso kertoo löytäneensä uuden kumppanin, koska uusi ihminen on tavallaan astunut omaan entiseen elämään.

Jos ero on tapahtunut ystävinä, surun tunne on usein lievempi

Jos itse ei ole halunnut erota, suru voi olla hyvin voimakas, kun aiempi kumppani ilmoittaa uudesta suhteestaan. Jos ero on ollut riitaisa, ei yhteyttä välttämättä edes pidetä entisten puolisoiden välillä, jolloin tieto uudesta suhteesta saattaa tulla törmäämällä eksään ja tämän uuteen kumppaniin kaupungilla. Kun tieto uudesta seurustelusuhteesta tulee yllättäen, tuskakin voi tuntua voimakkaammalta.

Tuskaa voi yrittää hälventää muistuttamalla itseään, että entisen kumppanin uusi suhde ei ole pois omasta onnellisuudesta. Varsinkin jos suhde on ollut riitaisa, vaikka eksällä ei olisikaan uutta suhdetta, paluu ahdistavaan suhteeseen ei silti olisi viisasta. Surun tunne voi liittyä myös siihen, että ihminen joutuu lopullisesti prosessoimaan eron mielessään. Ennen entisen puolison uutta suhdetta on mielessä saattanut olla kenties alitajuinen toive mahdollisesta yhteenpaluusta. Uusi suhde on sinetti sille, ettei paluuta vanhaan enää ole.

Tietyllä tavalla tällainen päätöspiste on hyvä, varsinkin jos suhde on ollut epäterve. Tämä pakottaa ihmisen lopullisesti henkisesti irtautumaan edellisestä kumppanistaan, jolloin maailma aukenee ja uusien ihmisten on aidosti mahdollista astua omaan elämään, ilman että mielessä on edellisen suhteen aiheuttamaa painolastia.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *