Oman pihan avulla voi opettaa lapselle paljon luonnosta

Oman pihan avulla voi opettaa lapselle paljon luonnosta
Kuva: Geraldine Lewa

Lapselle oma piha on jännittävä paikka, jossa voi seurata pörriäisten ja muiden pienten olentojen elämää.

Seuran haastattelussa kirjailija Reetta Niemelä kuvailee, kuinka hän on tehnyt pihastaan luontoystävällisen keitaan, jossa riittää pieniä eliöitä. Niemelä jakaa haastattelussa vinkkejä, kuinka pihastaan voi tehdä monimuotoisen ja luonnonmukaisen turvapaikan pölyttäjille ja muille eliöille. Oman lapsen kanssa voi yhdessä seurata pihalla kuhisevaa elämää.

Pörriäisten ja muiden pienten olentojen auttaminen on tällä hetkellä ajankohtaista myös siksi, että maailmassa on käynnissä laaja sukupuuttoaalto. Jos oman lapsen kanssa ryhtyy omalla pihalla pörriäisten ja muiden pikkuolentojen pelastajaksi, tästä on monenlaista hyötyä. Näin perhe voi osallistua konkreettisesti lajikadon hillitsemiseen ja samalla näyttää hyvää esimerkkiä kasvavalle lapselle siitä, kuinka vastuullinen ihminen toimii. Lapsen kanssa voi keskustella siitä, että tällä hetkellä pörriäisille ei ole tarpeeksi asuinympäristöjä ja että omalle pihalle voi varata alueen, joka on pörriäisille kotoisa ja turvallinen.

Jos koko pihaa ei halua jättää luonnontilaan, voi rajata pienen alueen, jossa voi antaa ruohon kasvaa vapaasti. Vaikka tämä alue olisi vain pieni osa pihasta, alueella on silti suuri merkitys pihan pikkueliöille. Kuumassa paahteessa luonnontilaisen ruohikon juurella pystyy vilvoittelemaan, toisin kuin lyhyeksi sängeksi leikatulla nurmikolla.

Jos ruohikkoa haluaa leikata, tämän voi tehdä monella tavalla. Paras tapa on ajaa ruoho myöhään illalla, jolloin pihan pienet eliöt eivät ole niin aktiivisia. Ruohonleikkuria kannattaa liikuttaa mahdollisimman hitaasti ja asettaa terät korkeimpaan mahdolliseen asentoon, jotta edes osa ruohikossa majailevista pikkueliöistä ehtisi pois alta eikä silpoutuisi teriin. Jos ruohon ajaa keskipäivällä, matalalla terällä ja nopeasti liikkuen, pikkueliöillä ei ole mahdollisuutta paeta alta pois.

Omasta pihasta voi tehdä hyönteisten turvapaikan

Näillä vinkkien avulla oman pihan voi tehdä mieluisaksi paikaksi pörriäisille ja muille pikkuolennoille:

  • Voikukkien kannattaa antaa kasvaa ja kukkia. Hyönteiset ja myös linnut käyttävät voikukan siemeniä ja muita kasvin osia ravintolaan.
  • Anna ruohikon kasvaa. Jos nurmikko täytyy leikata, tee se myöhään illalla ja ruohonleikkurin korkealla terällä. Muista ajaa leikkuria hitaasti.
  • Jätä pihalle myös leikkaamattomia alueita. Tällaiset hoitamattomat alueet ovat hyönteisten turvapaikkoja. Näiden alueiden kasvillisuutta voi niittää varovasti käsin kesän mittaan.
  • Kasvimaalla voi kasvattaa vihannesten ohessa härkäpapua, tattaria ja hunajakukkaa. Nämä itävät helposti ja houkuttelevat paikalle pölyttäjiä.
  • Muista ettei puutarhasta tullutta jätettä saa viedä luontoon. Jätteen mukana luontoon saattaa levitä koristekasveja, jotka voivat syrjäyttää muita kasveja, horjuttaen luonnonmukaisen ympäristön tasapainoa.

Puutarhan elämän seuraaminen voi olla yhteinen antoisa ja opettavainen harrastus sekä vanhemmalle että lapselle.

Lähde: Seura

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *