Näin ehkäiset asuntomurron todennäköisyyttä lomakaudella!

field of purple flower beside house
Koti kannattaa yrittää pitää asutun näköisenä loman ajan.

Asuntomurtoja tehdään Suomessa ympäri vuoden. Kun perhe lähtee kesälomalle, kannattaa koti jättää sellaiseksi, ettei se ole kovin houkutteleva kohde varkaille.

Loman koittaessa mielessä on rentoutuminen ja kenties matkat uusiin, jännittävin lomakohteisiin. Lomasuunnitelmien tuoksinassa kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään myös tyhjilleen jäävän kodin turvallisuutta. Varsinkin jos asuu omakotitalossa tai rivitalossa, kannattaa miettiä millaiselta koti vaikuttaa ulospäin, kun paikalla ei olla. Varsinkin lomakausien aikaan rikolliset kiertelevät asuinalueita etsien tyhjiltä vaikuttavia kohteita.

Murtautujien mieleen ovat erityisesti asunnot, joissa ulko-ovi tai terassin ovi sijaitsee katseilta suojassa, eikä oveen ole selkeää näköyhteyttä viereiseltä tieltä. Murtautujan kannalta on ideaalista, jos saa touhuta lukon kimpussa rauhassa, ohilkulkijoiden katseilta piilossa. Monessa rivitalossa takapiha voi olla sellainen paikka, jonne ei ole suoraa näkymää viereisistä asunnoista.

Koti kannattaa yrittää pitää asutun näköisenä loman ajan

Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että lomamatkan aikana koti vaikuttaisi asutulta. Eräs olennainen asia on postien kääntäminen toiseen osoitteeseen poissaolon ajaksi tai vaihtoehtoisesti pyytää naapuria ottamaan postin talteen loman aikana. Rikolliset voivat kurkistella postilaatikoihin ja nähdessään laatikosta pursuilevan monen päivän postin, vahvistaa se, ettei talossa olla paikalla.

Kotiin kannattaa jättää ajastimella syttyvät ja sammuvat valot. Erityisesti talvilomien aikaan järjestelystä on paljon hyötyä. Kun valot ovat päällä, rikollinen joutuu ottamaan ylimääräisen riskin murtautuessaan asuntoon. Rikollinen pyrkii aina minimoimaan riskit, joten jos tarjolla on pimeitä ja tyhjillään olevia kohteita, hän luultavasti mielummin valitsee ne kohteekseen. Toisaalta nykyään rikolliset tietävät, että ihmiset käyttävät automaattisia valaistusjärjestelmiä murtautujien hämäämiseen. Siksi kannattaa tehdä myös muita toimenpiteitä poissaolon peittämiseksi.

Kerrostaloasuntoonkin voidaan murtautua

Kerrostaloasunnossa on pienempi todennäköisyys joutua asuntomurron kohteeksi kuin syrjäisessä omakotitalossa, mutta asuntomurtoja tehdään myös kerrostaloissa joka vuosi. Kerrostaloasunnon ovessa kannattaa ehdottomasti olla turvalukko, joka vähentää asuntomurron riskiä merkittävästi. Jos rapussa on monia ovia, joissa ei ole turvalukkoa ja samaan aikaan rapussa on myös turvalukollisia ovia, murtautuja valitsee itselleen helpoimman ja nopeimman kohteen. Turvalukollisen ovenkin saa murrettua, mutta siihen kuluu huomattavasti enemmän aikaa.

Lisätietoa asuntomurroista ja niiden ehkäisystä voi lukea Poliisin sivuilta. Muutamilla pienillä toimenpiteillä voi vaikuttaa paljon siihen, millaisena kohteena murtautujat näkevät asunnon. Kun tietää tehneensä tarvittavat toimenpiteet ehkäistäkseen murron todennäköisyyttä, voi lomailla paljon rennommalla mielellä.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.