Kuinka lastaan voi auttaa, jos hän on huonossa suhteessa?

photo of couple sitting on white bench
Kuva: Djim Loic

Jos oma lapsi on suhteessa, jossa kokee henkistä tai fyysistä väkivaltaa, vanhemman tuska on suuri. Lastaan haluaa auttaa, mutta aina ei välttämättä tiedä miten. Tärkeintä on tarjota henkistä tukea vaikeassa elämäntilanteessa ja jos mahdollista, pyrkiä auttamaan myös muilla tavoin.

Ihmissuhteen aloittaminen on eräs elämän merkkietapeista. Turhaan ei puhuta jokaisen vanhemman “unelmavävyistä” tai “unelmaminiöistä”. Vanhemman suurin toive on, että oma lapsi löytäisi ihmisen, jonka kanssa hänellä on hyvä olla ja joka kohtelee häntä hyvin.

Lapsen kanssa kannattaa puhua ihmissuhteista ja niiden mahdollisista ongelmista jo ennen kuin hän alkaa seurustella. Tarkoituksena on auttaa lasta tunnistamaan suhteessa tapahtuva henkinen väkivalta. Moni aikuinenkaan ei välttämättä itse tiedosta olevansa henkisen väkivallan uhri. Jos puoliso puhuu epäkohteliaasti tai suoranaisesti loukkaa, saatetaan ajatella, että hänellä on vain huono päivä tai “hän nyt vaan on tällainen”.

Toisen ihmisen haukkuminen, arvostelu ilkeään sävyyn ja mitätöinti on henkistä väkivaltaa. Vanhemman on tärkeää auttaa lastaan jo etukäteen tiedostamaan, miten toista saa ja ei saa kohdella parisuhteessa. Näin lapsi osaa myös itse kohdella puolisoaan oikein, jos kokee itse turhautumista suhteessaan.

Vanhemman neuvojen on tarkoitus auttaa ja tukea lasta elämänpolulla. Aina asiat eivät kuitenkaan mene niin kuin toivoisi. Lapsen suhde saattaa alkaa hyvin, mutta pikkuhiljaa ongelmia alkaa ilmetä. Toisinaan vanhemmalla on ollut jo alusta asti epäilys, ettei suhde tule välttämättä kestämään.

Tärkeintä on tunnistaa myrkyllisen suhteen merkit

Vanhemmalla saattaa itselläänkin olla kokemusta huonoista ihmissuhteista, jolloin hän havaitsee mahdolliset hälytysmerkit muita aiemmin. Jos epäilee lapsensa olevan parisuhteessa, jossa hän voi huonosti, asia kannattaa ottaa hellävaroen lapsen kanssa puheeksi.

Epäterve tai suoranaisesti myrkyllinen suhde voi näkyä käytöksen muutoksena seuraavilla tavoilla:

  • Hermostuneisuus ja ahdistus
  • Mielenkiinnon vähentyminen asioihin, jotka aiemmin kiinnostivat
  • Opiskelumenestys heikkenee
  • Vetäytyminen pois perheen ja ystävien seurasta

Edellämainitun kaltaisia oireita voi syntyä myös muissa elämäntilanteissa. Jos vanhempi kuitenkin havaitsee hälytysmerkkejä lapsessaan, kannattaa asia ottaa puheeksi lapsen kanssa.

Jos lapsi kieltäytyy lähtemästä myrkyllisestä suhteesta, vanhemman on tärkeää pysyä hänen rinnallaan ja pitää yhteyttä, vaikka tilanne turhauttaisi. Kun lapsi lopulta jossain vaiheessa on valmis lopettamaan suhteen, hän tulee tarvitsemaan läheistensä tukea.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.