Miten toimia kun lapsi jää kiinni kaupasta varastamisesta?

Miten toimia kun lapsi jää kiinni kaupasta varastamisesta?
Kuva: Vinicius "amnx"

Ensimmäinen reaktio vanhemmalla on usein suuttumus ja pettymys, kuullessaan lapsensa jääneen kiinni varastamisesta. Tilanteen tullen kannattaa kuitenkin rauhoittua ja miettiä tapauskohtaisesti, mikä on paras reagointitapa. Vanhemman suhtautumisella voi olla merkittävä vaikutus siihen, kuinka lapsi suhtautuu varastamiseen myöhemmin elämässään.

Kaikki tekevät virheitä, myös pienet lapset. Kaupasta varastaminen on jännittävä kokeilu, jonka monet lapset tekevät. Vanhemman kannattaakin asennoitua siihen hyvänä tilaisuutena opettaa lapselle tärkeitä elämän taitoja. Siksi kannattaa miettiä huolellisesti, miten sanansa asettaa ja minkälaisen muiston haluaa lapselle tilanteesta jäävän.

Lapselle tulee tehdä selväksi, että hän on toiminut väärin. Jonkinlainen rangaistus on usein myös paikallaan. Jos vanhempi sanoo vihaisena, että kaupasta ei saa varastaa, muttei käsittele asiaa muulla lailla, lapsi voi ajatella, että tärkeintä on välttää vanhemman suuttuminen, ei niinkään olla varastamatta. Lapsi voi kuvitella, että on parasta pyrkiä siihen, ettei vanhempi saisi tietää varkaudesta. Kannattaa siksi käsitellä asia lapsen kanssa siten, että jatkossa hän ei halua varastaa, vaikkei kukaan teosta saisikaan kiinni.

Lapselle kannattaa puhua asiasta myös kauppiaan kannalta. Pienen lapsen kyky tuntea empatiaa esimerkiksi piirrettyjen huonosti kohdeltuja hahmoja kohtaan on usein varsin korkea. Lapselle voi sanoa, että varastaessaan kaupasta, hän varasti kauppiaalta, jolle tuli hyvin paha mieli. Kauppiaalta varastaminen merkitsee, että kauppias ei pysty ostamaan itselleen tai lapsilleen kaikkea, mitä kauppiaan perhe tarvitsee.

Tavoitteena on saada lapsi kokemaan, ettei hän halua aiheuttaa kauppiaalle vaikeuksia tai pahaa mieltä. Kyse ei siis ole siitä, että vain ottaa tavaran hyllystä, vaan siitä, että ottaa tavaran kauppiaalta, hänen lapsiltaan ja perheeltään. Lapselle voi sanoa, että eihän hän varmastikaan halua olla ilkeä ihminen, joka ottaa tavaroita toisilta ja aiheuttaa näille pahaa mieltä.

Samaa taktiikka voi käyttää myös muissa tilanteissa lapsen kasvatuksessa

On hyvin tehokas opetustapa sanoa olevansa pettynyt lapseen, sillä pieni lapsi usein haluaa miellyttää vanhempaansa. Tämän lisäksi kannattaa alusta asti ottaa mukaan myös se aspekti, että lapsi on toiminnallaan aiheuttanut mielipahaa myös toiselle ihmiselle. Lapsi oppii näin paremmin näkemään vuorovaikutusketjuja ja ymmärtää oman toimintansa vaikutukset niihin. Näin hänestä kasvaa vastuullinen aikuinen, joka ymmärtää, että pienetkin teot vaikuttavat moniin asioihin ja viime kädessä koko planeetan tulevaisuuteen. Koska planeettamme tulevaisuus konkreettisesti riippuu yksittäisten ihmisten toiminnasta, tällä tavalla voi auttaa lasta näkemään näitä vuorovaikutusyhteyksiä jo pienestä pitäen.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *