Ensimmäinen yökyläily on lapselle merkittävä etappi

Vaikka lapsi päivällä viihtyisi mainiosti tutussa kyläpaikassa, ensimmäinen yökyläily yksinään voi olla todella jännittävä kokemus. Kuinka tästä tärkeästä etapista voi tehdä lapselle mahdollisimman onnistuneen kokemuksen?
Lapsen ensimmäinen yö pois kotoa on suuri merkkipaalu itsenäistymisen prosessissa. Tavallisesti kyläily toteutetaan lapselle tuttujen ihmisten, kuten isovanhempien tai muiden läheisten sukulaisten kanssa. Myös läheisen päiväkotiystävän luona voi olla hyvä harjoitella yökyläilyä.
Ystävän luona yökyläilystä on lapselle paljon muutakin hyötyä. On jännittävää valojen sammuttua jutella ystävän kanssa hiljaisessa huoneessa kuiskien. Aamulla on hauskaa herätä ystävän läheltä. Näin ystävyyssuhde usein muodostuu vieläkin läheisemmäksi. Jos ystäväperhe on erilainen kuin oma perhe, lapselle tekee hyvää nähdä erilaisia elämäntyylejä. Näin hän oppii pikkuhiljaa, että kaikki maailman perheet eivät ole täsmälleen samanlaisia kuin hänen omansa. Hän oppii ymmärtämään paremmin myös ystäväänsä, kun tietää, minkälaisessa ympäristössä tämä viettää päivänsä.
Hyvin tuttujen ihmistenkin luona vietetty ensimmäinen yö saattaa olla lapselle jännittävä, joskus jopa pelottava kokemus. Aikuiset voivat tehdä paljon sen eteen, että lapsen ensimmäinen yövierailu poissa kotoa on mahdollisimman miellyttävä kokemus.
Päivän rohkeus voi illalla yökylässä vaihtua itkuun
Yökyläpaikassa voi tulla yllätyksenä, jos aiemmin päivällä iloinen ja rohkea lapsi muuttuukin itkuiseksi nukkumaanmenon lähestyessä. Usein itkun takana on syynä koti-ikävä. On tärkeää, että lapsi voi luottaa kyläilypaikan aikuisiin ja että he ovat hänen turvanaan epävarmuuden iskiessä.
Omasta kodista mukana tuodut tavarat saattavat auttaa koti-ikävässä. Oman unilelun mukaan ottaminen on tärkeää. Kyläpaikan aikuiset voivat rauhoittaa lasta kertomalla jo etukäteen, kuinka ilta tulee sujumaan ja mitä iltarutiineja heidän perheessään tehdään. Näin lapselle ei tule yllätyksenä, mitä illalla tapahtuu. On myös tärkeää käydä lapsen kanssa läpi miten toimia, jos herää keskellä yötä. Esimerkiksi jos tulee vessahätä tai näkee pahaa unta, lapselle on hyvä kertoa, että aikuisen voi aina herättää.
Jos lapsi on illalla itkuinen kyläilypaikassa, häntä voi jonkin aikaa yrittää rohkaista puhumalla lempästi ja lohduttamalla. Jos itku hellittää, kotiin ei tarvitse lähteä, ellei lapsi halua. Jos lapsi kuitenkin on kovin itkuinen eikä tunnu rauhoittuvan, ei häntä tulisi pitää vasten tahtoaan kyläpaikassa. Ensimmäisillä yökyläilykerroilla vanhempien on hyvä varautua siihen, että kyläily saattaa katketa lyhyeen.
Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Teksti: Sonja