Missä kulkee terveen mustasukkaisuuden raja?

Missä kulkee terveen mustasukkaisuuden raja?
Kuva: Molly Blackbird

Kun toista ihmistä rakastaa, usein ei voi välttää kokemasta silloin tällöin mustasukkaisuutta. Pienestä mustasukkaisuudesta ei ole haittaa. Sairaalloinen mustasukkaisuus sen sijaan saattaa tuhota koko suhteen. Mistä tunnistaa terveen mustasukkaisuuden?

Mustasukkaisuuden tunne kumpuaa pelosta, että menettää rakkaan ihmisen. Tunteeseen liittyy myös epävarmuutta, sillä mustasukkainen henkilö saattaa alitajuisesti kokea olevansa huonompi kuin muut.

Joskus mustasukkaisella ihmisellä on suuri tarve kontrolloida, keitä kumppani tapaa ja mitä hän näiden ihmisten kanssa tekee. Tällainen johtaa pitkällä tähtäimellä vain onnettomuuden tunteeseen. Jos sen sijaan hyväksyy, että suhde perustuu vapaaehtoiseen haluun olla yhdessä, tämä voi auttaa vähentämään mustasukkaisuutta.

Muiden mielipide ei määritä arvoamme ihmisenä

Mustasukkaisuuteen liittyy pelko siitä, että puolisomme ei enää rakasta meitä. Jos puolisomme rakkaus meitä kohtaan jostain syystä lakkaa, tämä ei merkitse, että olisimme jollakin lailla vähempiarvoisia ihmisiä. Joskus tietyssä elämänvaiheessa olevat ihmiset kokevat yhteyttä ja samankaltaisuutta, mutta kun aika kuluu ja ihmiset erkaantuvat omille poluilleen, yhtäläisyyksien määrä vähentyy. Jos yhdistäviä tekijöitä ei enää juurikaan ole, saattavat myös romanttiset tunteet vähentyä ja kadota jopa kokonaan. Jos näin käy, olemme edelleen täsmälleen yhtä arvokkaita ihmisiä kuin suhteessa ollessamme.

Toista ihmistä ei voi omistaa

Kun pelkäämme menettävämme puolisomme tai muun tärkeän ihmisen, menetyksen pelko voi ilmetä mustasukkaisuutena. Kun ymmärrämme, ettemme todellisuudessa voi “menettää” puolisoamme, koska emme alunperinkään ole häntä omistaneet, tämä voi vähentää mustasukkaisuuden määrää. Omien tuntemustensa analysoiminen auttaa jäsentämään tunteitaan sen sijaan, että olisi täysin tunteidensa vietävänä.

Sairaalloinen mustasukkaisuus on tuhoisaa suhteelle

Pieni määrä mustasukkaisuutta kertoo siitä, että puolisomme on meille rakas ja tärkeä. Koska hän on tärkeä, ajatus elämästä ilman häntä tuntuu pelottavalta. Pelko voi ilmetä mustasukkaisuutena. Jos puolisomme ei olisi meille tärkeä, ei hänen mahdollisella menetykselläänkään olisi niin paljon väliä. Pieni määrä mustasukkaisuutta ei siis ole haitallista suhteelle. Sen sijaan sairaalloinen mustasukkaisuus on hyvin haitallista sekä mustasukkaiselle ihmiselle itselleen että hänen puolisolleen.

Sairaalloinen mustasukkaisuus saattaa tuntua imartelevalta suhteen alussa, kun itsekin on voimakkaasti ihastunut. Jos olemme ihastuneita johonkuhun ja tämä henkilö ilmaisee voimakasta omistushalua meitä kohtaan, tämä voi alussa jopa voimistaa ihastuksen tunteita. Ajan kuluessa sairaalloinen mustasukkaisuus kuitenkin usein tukahduttaa ihmisen ja tuhoaa lopulta suhteen.

Jos suhteen alkuvaiheessa ilmassa on merkkejä sairaaloisesta mustasukkaisuudesta, tämän pitäisi soittaa hälytyskelloja. Jos suhdetta haluaa jatkaa, on tärkeää keskustella kumppanin kanssa siitä, miksi hän kokee olonsa niin epävarmaksi, että epävarmuus ilmenee sairaalloisena mustasukkaisuutena. Jos kumppani ei pääse eroon mustasukkaisuudesta, toisinaan ainoa vaihtoehto on katkaista suhde, jotta voi säilyttää oman mielenterveytensä.

Oletko sinä kokenut joskus sairaalloista mustasukkaisuutta suhteessasi?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *